Hlavní obsah

FOTO: Střihoruký Edward, Mars útočí! i Wednesday. Tim Burton opět v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety dobyl režisér, producent, spisovatel, básník a výtvarník Tim Burton Prahu. Na jeho výstavu tehdy přišlo přes sto tisíc lidí. Vzápětí zamířila do světa. A nyní se opět, doplněná o nové předměty, k nám vrátila. Konkrétně do Obecního domu. Jmenuje se Tim Burton: Návraty, začíná 1. května a bude k vidění do posledního září.

Tim Burton: NávratyVideo: Art Movement

 
Článek

„Pracuju pro Tima patnáct let. Je to největší umělec, kterého znám. Větší, než si kdokoli dokáže představit,“ uvedla manažerka Tima Burtona Brandi Pomfretová v úterý v Praze.

Zmínila i to, že má i neuvěřitelnou paměť: „Popíše mi přesně, kdy a kde a co maloval. Klidně před třiceti lety. Pak vyrážíme dané dílo hledat a skutečně ho najdeme.“

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Tim Burton byl otevření své výstavy v roce 2014 v Praze osobně přítomen.

Na otázku, jaký exponát by na výstavě vyzdvihla, zareagovala po chvilce přemýšlení jednoznačně: „Létající talíř a mimozemšťané. Což je nejstarší exponát. Namaloval ho, když mu bylo čtrnáct let a od učitele si poté vyslechl, že nikdy nebude malíř. Radil mu tehdy, že musí kopírovat mistry, že si musí nějakého vybrat. Tak si vybral: Hieronyma Bosche.“

Stovky děl, včetně nových

Výstava představí 600 děl, včetně storyboardů, skic, scénografií, loutek a fotografií z nadčasových filmových klasik, jako jsou Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu, Mars útočí! a Ukradené Vánoce, až po současné filmy jako Dumbo a Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.

Předměty zvou do prostoru, v němž výjimečný umělec kombinuje nevinný svět dětství s temnou stránkou lidské existence, do nějž zapojuje nadsázku a humor. Tímto spojením pak vypráví příběhy napříč žánry a styly.

Tim Burton a jeho svět. Praha, 2014Video: Art Movement

Návrat expozice do Prahy navazuje na celosvětové turné, které potěšilo návštěvníky nejlepších světových muzeí a galerií, včetně Muzea Maxe Ernsta v Brühlu, Muzea Mori Art v Tokiu, Muzea Franze Mayera v Mexiku, Muzea designu v Soulu a mnoha dalších.

Pořadatelé nynější pražské výstavy také doufají, že Tim Burton znovu osobně dorazí do Prahy, jak to udělal v roce 2014. Tehdy se s návštěvníky setkal v Domě U Kamenného zvonu, který tehdejší expozici hostil.

RECENZE: Tim Burton, jak ho neznáme. Film o velkých očích a malém talentu

Kultura

Tim Burton: Největším uměním je to, které inspiruje

Kultura
Související témata:
Tim Burton
Výstava Návraty

Výběr článků

Načítám