Hlavní obsah

Fond dal 10 milionů na drama s Geislerovou, 6 dostal Krobotův Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší dotace Státního fondu kinematografie dostaly aktuálně filmy Prašina Štěpána Vodrážky (12 milionů korun) a Karavan Zuzany Kirchnerové s Aňou Geislerovou v hlavní roli (10,4 milionu korun). Menší dotaci obdržel projekt Miroslava Krobota.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Geislerová

Článek

„Road movie Karavan je příběhem mladé ženy, která projíždí se svým mentálně postiženým synem italský venkov, ve snaze uniknout a vzepřít se svému životnímu údělu. Projekt je celovečerním debutem režisérky a scenáristky Zuzany Kirchnerové,” uvedl Fond o filmu s Geislerovou.

Režisérka za svůj studentský film Bába získala v roce 2008 ocenění Cinéfondation na filmovém festivalu v Cannes, což ji automaticky zajišťuje uvedení jejího celovečerního debutu na tomto festivalu. Snímek by měl být dokončen v roce 2023.

Fantaskní Prašina je o dobrodružství v podivné pražské čtvrti, kde nefunguje elektřina ani mobily. Na návštěvu za dědou sem vyráží třináctiletý hoch Jirka spolu se dvěma kamarády. Režisér Štěpán Vodrážka, který zatím neuvedl žádný celovečerní hraný film, obdržel dotaci 12 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Krobot

Román Jáchyma Topola Citlivý člověk převádí na filmová plátna debutující režisér Tomáš Klein. Scénář drsného sociálního dramatu o hledání smyslu života, o lásce, rodičovství, ale i politické korektnosti napsali spolu s režisérem Kateřina Traburová a Lucie Vaňková. Rada Fondu podpořila projekt částkou 10 milionů.

Jan Svěrák chystá povídkovou komedii Betlémské světlo. Příběh stárnoucího spisovatele, který při psaní volně přechází mezi realitou a fikcí chce vizuálním stylem a kreativním pojetím odkazovat k filmům jako Grandhotel Budapešť, Divoké historky nebo Amélie z Montmartru. Obdržel 7 milionů korun.

Režisér a scenárista úspěšné komedie Vlastníci Jiří Havelka dostal 7 milionů na projekt Vlak, absurdní komedii ze sázavské lokálky, která se nedbalostí strojvůdce odbrzdila a nekontrolovatelně ujíždí pryč i s cestujícími. Drama Michala Hogenauera V korunách stromů je klid podpořil Fond částkou 6,3 milionu korun a stejnou částku obdržel film režiséra Miroslava Krobota Šnajdr, který je příběhem známého pražského herce. Miluje improvizaci nejen na divadelních prknech, a proto přijímá životní výzvu z regionálního divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám