Hlavní obsah

Filmové premiéry: Meky, Než skončí léto, Jít krást koně a Kouř

Právo, Věra Míšková

Meky je dokumentární portrét legendy slovenské populární hudby Miroslava Žbirky. Po premiéře na přehlídce Tady Vary jde do kin divácký hit festivalu v Benátkách Než skončí léto. Stříbrného medvěda si z letošního Berlinale odvezl norský film Jít krást koně. Obnovenou premiéru má legendární „rytmikál“ Tomáše Vorla Kouř.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Meky

Miroslav Žbirka je dnes už žijící legendou slovenské populární hudby. Jeho životní i profesní cestu sleduje Šimon Šafránek prostřednictví množství archivních materiálů, hudby a rozhovoru s ním i s několika nejbližšími spolupracovníky.

Trailer filmu MekyVideo: Bontonfilm

Meky, Česko/Slovensko 2020, dokument, 80 min., režie: Šimon Šafránek

Než skončí léto

Když se šestnáctiletá Milla zamiluje do průšviháře Mosese, je to pro její rodiče noční můra. První setkání s láskou ale probouzí v nemocné Mille novou chuť do života a její energie brzy otočí celou rodinu vzhůru nohama. Milla začne svému překvapenému okolí ukazovat, jak prožít každou minutu naplno. Tradiční pravidla a morální poučky letí do koše a rodiče se rozhodnou dát věcem volný průběh.

Než skončí létoVideo: AEROFILMS

Než skončí léto, Austrálie 2019, drama, 118 min., režie: Shannon Murphyová, hrají: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Essie Davis, Ben Mendelsohn

Jít krást koně

Sedmašedesátiletý Trond žije na samotě a těší se, že i Nový rok 2000 stráví sám. S příchodem zimy přišel na to, že má za souseda muže, kterého znal v dávném roce 1948. Tehdy v létě bylo Trondovi čerstvých patnáct let. Bylo to léto, kdy dospěl a poprvé ucítil vůni ženy, po které toužil. Stejné ženy, s níž jeho otec hodlal strávit zbytek života…

Jít krást koně trailerVideo: Film Europe

Jít krást koně, Norsko 2019, drama, 122 min., režie: Hans Peter Molland, hrají: Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjørn Floberg a další.

Kouř

Digitálně restaurovaný snímek, jímž v roce 1990 potvrdil Tomáš Vorel po Pražské pětce pozici jednoho z nejtalentovanějších filmařů nastupující generace. Ke komedii, která nese podtitul „muzikál totalitního věku“, se jako ke kultovnímu projektu hlásí jak současníci tehdy třiatřicetiletého tvůrce, tak diváci, kteří v roce 1990 teprve dospívali.

Kouř Trailer 2020

Kouř, Československo 1990, komedie, 89 min., režie: Tomáš Vorel, hrají: Jan Slovák, Lucie Zedníčková, Jaroslav Dušek, Šimon Caban a další.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám