Hlavní obsah

Film o mafiánském Slovensku 90. let má on-line premiéru

Novinky, Stanislav Dvořák

Devadesátá léta na Slovensku byla divočina. Režisérka Barbora Berezňáková o tom natočila film Skutok sa stal, který bude mít on-line premiéru 30. dubna.

Trailer k filmu Skutok sa stalVideo: Forum Film

 
Článek

Film měl vstoupit do českých kin 4. června, ale nakonec bude dostupný na DAFilms.cz od čtvrtka 30. dubna.

Slovensko-český snímek byl také uveden v sekci Česká radost na MFDF Ji.hlava a rovněž v české soutěži na festivalu Jeden svět.

Výbuchy bomb, únos prezidentova syna, to byla jen špička ledovce. Před 24 lety v Bratislavě za nevyjasněných okolností vybouchlo auto, v němž seděl bývalý policista Róbert Remiáš. A od té chvíle se odvíjí i film Skutok sa stal.

„Barbora Berezňáková netradiční formou, která využívá střídání různých filmových formátů, vykresluje divokou dobu 90. let na Slovensku a naznačuje její možný přesah až do současnosti. Snímek rozplétá politickou scénu za vlády Vladimíra Mečiara, odkrývá její možné propojení s tajnými službami a následný vliv podnikatele Mariána Kočnera, který v je v současnosti ve vazbě v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka,“ uvedl Martin Černý z DAF.

RECENZE: Českého vojáka zlomili nacisti, ale hlavně peníze

Film

„Film Skutok sa stal není jen o vraždě nebo o samotném únosu. Je to o prostředí, ve kterém žijeme. Jsem přesvědčená, že precedens nepotrestaného trestného činu se volně nadále šíří a dělá z nás všech oběti systému. Ačkoliv tyto zločiny, které se děly na Slovensku, nemusely v té době tolik rezonovat českou společností, film mimo jiné poukazuje na to, jaký dopad měla doba 90. let na současnost. A toto neblahé dědictví máme v našich zemích velmi podobné,“  vysvětlila režisérka Barbora Berezňáková.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám