Hlavní obsah

Film Drive My Car inspirovala Murakamiho povídka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský snímek Rjúsukeho Hamagučiho Drive My Car vstoupí do českých kin 24. března ozdoben cenou za nejlepší scénář z festivalu v Cannes a Zlatým glóbem.

Trailer filmu Drive My Car

 
Článek

Snímek vznikl podle povídky japonského spisovatele Harukiho Murakamiho, který se proslavil po celém světě prózami jako Norské dřevo, Kafka na pobřeží, Afterdark, Konec světa & Hard-boiled Wonderland nebo Sputnik, má láska.

Povídka je součástí souboru Muži, kteří nemají ženy, který vyšel v roce 2014 také česky.

Hlavní postavou Drive My Car je Júsuke Kafuku, slavný herec a režisér, který se vyžívá v řízení svého červeného Saabu 900. Během nového angažmá na festivalu v Hirošimě musí tuto radost nedobrovolně přenechat mladé málomluvné řidičce Misaki. Oba během jízd na zkoušky nečekaně zjistí, že je spojuje nejen záliba v řízení. Společně naleznou způsob, jak se vyrovnat se svými traumaty.

Foto: Aerofilms

Japonský snímek Rjúsukeho Hamagučiho Drive My Car

„Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl zfilmovat povídku Drive my car, je ukázání interakcí mezi postavami Kafukua a Misaki, které se odehrávají uvnitř automobilu. To vyvolalo mé vlastní vzpomínky na intimní rozhovory, které se rodí pouze v tomto uzavřeném, pohyblivém prostoru,“ uvedl Hamaguči.

Další bylo téma herectví, které Hamaguči považuje za všeobecně přijímanou formu šílenství a které ho fascinuje.

Rjúsuke Hamaguči má za sebou filmy Happy Hour nebo Asako I & II. Snímek Kolo štěstěny a fantazie získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda.

Reklama

Výběr článků

Načítám