Hlavní obsah

Festival francouzských filmů končí Obávaným

Právo, míš

Dnes večer mohou diváci naposledy zavítat na online Festival francouzského filmu, který se rozloučí ve 20.30 hodin projekcí filmu Obávaný režiséra Michela Hazanaviciuse. Festival uvádí tento snímek při příležitosti životního jubilea jednoho z hlavních představitelů francouzské nové vlny Jeana-Luky Godarda (U konce s dechem, Bláznivý Petříček, Žít svůj život), který 3. prosince oslaví devadesáté narozeniny. Vstupné je 99 Kč.

Trailer filmu ObávanýVideo: Film Europe

 
Článek

Film zavede diváky do Paříže roku 1967, kde tehdy Godard natáčel se sedmnáctiletou Anne Wiazemskou snímek La Chinoise. Godard dívku miloval a později se s ní oženil. Nicméně kritika filmu vyvolala u Godarda hluboké pochybnosti, ještě umocněné bouřlivými událostmi května 1968.

Krize, kterou prochází, ho zásadně proměňuje. Ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný. Ikonu francouzského filmu, oceněnou v roce 2011 čestným Oscarem za celoživotní dílo, ztvárnil Louis Garrel.

V bonusové části festivalového programu si ještě dnes mohou diváci připomenout za zlevněné vstupné 59 Kč osobnost francouzského producenta a režiséra Artemia Benkiho, který pracoval od začátku devadesátých let v Praze.

U příležitosti jeho letošního úmrtí je uveden jeho celovečerní režijní debut Sólo, který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku.

Bonusový program nabízí po celou dobu také pásmo krátkých filmů sestavené ve spolupráci se společností Unifrance, které je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám