Hlavní obsah

Dny evropského filmu vracejí do českých kin festivaly

Právo, Věra Míšková

První velkou filmovou akcí po rozvolnění vládních opatření a více než dvouměsíční „koronavirové“ pauze jsou 27. Dny evropského filmu (DEF), které se uskuteční od 16. do 23. června v Praze, Brně, Ostravě a následně jako festivalové ozvěny v dalších 6 městech.

Foto: Film Europe

Ovečky v církevní sektě a jejich pastýř

Článek

Tradiční přehlídka, zaměřená výhradně na současný evropský film, letos představí 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu nabízí v šesti programových sekcích filmy, které již dostaly ceny na mezinárodních festivalech, odvážné debuty, ale i snímky, které zajímavě míchají žánry.

Ženská témata i ženy za kamerou

„Program ukazuje velký akcent současného evropského filmu na ženy. Hned v zahajovací komedii Extra Ordinary zachraňuje učitelka z autoškoly Rose irský venkov před přízraky a duchy. Hrdinkou snímku Bůh existuje, její jméno je Petrunija, je třicátnice Petrunija, která má sice vysokoškolský diplom, ale přesto nemůže sehnat práci a žije stále s rodiči. Film vyhrál cenu Evropského parlamentu LUX 2019,“ říká dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Režisérka Ivana Mladenovićová pak v rumunském snímku Ivana Hrozná obsadila sebe samu do role tápající herečky, která se vrací do rodného města, holandská filmařka Halina Reijnová studuje v Instinktu vztah mezi psychiatričkou, kterou hraje Carice van Houtenová (Skleněný pokoj), a vězněm odsouzeným za znásilnění.

Foto: DEF

Tři hrdinky filmu Likemeback ještě s připojením na sociální sítě…

Jedna z nejznámějších polských režisérek, Małgorzata Szumowska, ve svém anglicky mluveném debutu, temném hororovém příběhu Další jehňátko, sleduje příběh dospívající dívky Selah, která se narodila v ženské náboženské komunitě, známé jako Stádo. Skupina žen žije izolovaně v zemědělské osadě pod vedením jediného muže. Přezdívají mu Pastýř a každá dívka je buď jeho milenkou, nebo dcerou. Selah je sice oddanou stoupenkyní sekty, současně se ale spřátelí se Sarah, která byla pro svou skepsi vůči Pastýřově učení z komunity vyloučena.

Mobily, přátelství a první vztahy

Na dospívání a současný život mladých lidí je zaměřena sekce nazvaná Bez rodičů, která nabídne čtyři pozoruhodné snímky. Křehký příběh o přátelství, strachu a předsudcích se jmenuje Země nezaslíbená a švédský režisér Victor Lindgren v něm vypráví příběh dívky, která se se staršími sourozenci přistěhovala z Rumunska do Švédska a snaží se s novým prostředím, v němž není vítaná, sžít.

Italsko-chorvatská ironická komedie Likemeback o závislosti mladých lidí na mobilech doprovází tři čerstvé maturantky na prázdninový výlet na jachtě. Všechno, co zažívají, posílají dívky na sociální sítě. Jenže potom jedné z hrdinek spadne telefon do moře… Film vyniká bezprostřední atmosférou a hudbou od Alvy Nota.

Život na sociálních sítích je námětem i dalšího filmu, maďarského dramatu Fomo. Jeho hrdina Gergö jde v předvečer nástupu na univerzitu s kamarády na mejdan, kde se bláznivě vsadí a zapříčiní zmizení cizí dívky. Debut mladého maďarského režiséra Attily Hartunga se nezabývá jenom pocitem viny, ale též, jak název Fomo (Fear Of Missing Out) napovídá, strachem z promeškání.

Foto: BohemiaMP

Roberto Benigni jako řezbář s oživlou loutkou Pinocchiem

A konečně hrdinou lotyšského animovaného filmu Daleko je kluk, který se ocitl na tajemném ostrově, kde fungují jiná pravidla než v našem světě. Na stopě je mu výhrůžný temný obr, a aby mu unikl, kluk startuje motocykl a prchá magickým ostrovem k domovu. Hypnotický animovaný film vyniká uhrančivou atmosférou bez jediného slova a natočil ho pětadvacetiletý režisér Gints Zilbalodis, který stvořil vše od první kresby až po poslední notu.

Hvězdní herci i filmy

Nejznámějšími polskými herci je obsazen polský kasovní trhák Kler o pokrytectví v katolické církvi. Tři kněží se scházejí na faře, aby se opili na počest přežití dávné tragédie. Leszek sní o kariéře ve Vatikánu, alkoholik Tadeusz má naopak na starost vesnickou farnost, kde má čas na zálety. Veselou náladu jim zkalí novina, že třetí z nich, Andrzej, je obviněn ze sexuálního zneužití malého chlapce.

V novém filmu italského režiséra Mattea Garoneho vznikla další verze příběhu o oživlé loutce Pinocchiovi s hvězdným Robertem Benignim v hlavní roli.

A jak to bylo s řeckou dluhovou krizí, o tom vypovídá snímek Dospěláci v místnosti, strhující filmové zpracování pamětí ministra financí, který se postavil světovým finančním institucím. Film, který natočil slavný řecký režisér Costa Gavras (Doznání, Malá apokalypsa), se odehrává v roce 2015. Zchudlému Řecku docházejí peníze na vysoké splátky mezinárodnímu společenství. Předčasné volby ale vyhrává protestní hnutí Syriza, které vyhlašuje boj utahování opasků. Nový ministr financí Yanis Varoufakis by rád dluhy restrukturalizoval a domluvil se s finančním světem na nových, smysluplných podmínkách splátek, aby nastartoval v Řecku ekonomický růst.

Řecká dluhová krize je současně tématem části doprovodného programu, projekci zmíněného filmu doplní ekonomickopolitologická debata se známým ekonomem Tomášem Sedláčkem, který byl v minulosti poradcem prezidenta Václava Havla nebo ministra financí a je autorem publikace Ekonomie dobra a zla, která se u nás stala bestsellerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám