Hlavní obsah

Česko-americký film Umění disentu se objeví na festivalech v USA

Česko-americký dokumentární film Umění disentu (The Art of Dissent), který vznikl ve spolupráci České televize (ČT) a Univerzity v Nebrasce, se objeví na festivalech v USA. Snímek ukazuje sílu umělecké angažovanosti v bývalém Československu před sovětskou invazí v roce 1968 i v následné době normalizace. Hlavními protagonisty dokumentu jsou Václav Havel, zpěvačka Marta Kubišová a undergroundová skupina Plastic People of the Universe, informovala producentka Mariana Čapková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marta Kubišová

Článek

Film je v tuto chvíli přihlášen na festivaly po celém světě, nominován je zatím na tři ve Spojených státech – srpnové Middlebury New Filmmakers Festival a Flicker’s Rhode Island International Film Festival a zářijový Newburyport Documentary Film Festival. Další festivaly budou následovat. Tuzemská verze filmu je připravena k promítání v ČT během podzimu 2020, v návaznosti na harmonogram světových přehlídek.

„První celovečerní dokument režiséra Jamese Deana Le Sueura oslavuje sílu a odvahu disentu k budování tolerance, pravdy a občanské společnosti. Nejznámější disident Havel spojil literární, politické, filozofické a rockové světy do sítě, která nakonec svrhla totalitní režim,” uvedla Čapková.

V koprodukci s ČT film kombinuje archivní záběry s rozhovory natáčenými po dobu tří let v České republice, Anglii a Spojených státech. Režisér Le Sueur spolupracoval s českým televizním archivářem Martinem Boudou. Ve snímku mimo jiné promlouvají zpěvačka Marta Kubišová, hudebníci Josef Janíček, Vratislav Brabenec, Paul Wilson a Jaroslav Hutka, katolický kněz, sociolog, psycholog a filozof Tomáš Halík, politolog Jacques Rupnik, aktivistka Kamila Bendová, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, fotograf Alan Pajer nebo historik Timothy Garton Ash.

Producent, spisovatel, kameraman, fotograf a režisér Dean Le Sueur stojí v čele historického oddělení na Univerzitě v Nebrasce v Lincolnu. Vystudoval historii na Chicagské univerzitě. Zabýval se například historií dekolonizace a terorismu. V současné době pracuje na dvou nových filmech – o výhružkách smrti spisovatelům, umělcům, sportovcům a aktivistům autoritářskými režimy a náboženskými extremisty po roce 1989 a o terorismu ve Spojených státech před 11. zářím.

Reklama

Výběr článků

Načítám