Hlavní obsah

Černí Rambové. Spike Lee se rýpe v nezhojené vietnamské ráně

Novinky, Stanislav Dvořák

Pro Američany vietnamský syndrom ještě stále není minulostí. Přestože svou armádu z asijské země stáhli už v roce 1973, téma se dodnes objevuje ve světě politiky i umění. Režisér Spike Lee natočil další z řady vietnamských příběhů. Tentokrát je o vojácích černé pleti a jmenuje se Da 5 Bloods.

Trailer filmu Da 5 Bloods

 
Článek

Ve filmu Da 5 Bloods se parta starých veteránů vrací do Vietnamu, kde hledají ostatky bývalého velitele a také poklad, který tam zakopal. Snímek má být uveden na Netflixu 12. června.

Řadoví američtí vojáci, kteří se vrátili z Vietnamu, trpěli psychickými a sociálními problémy. Někteří civilisté jim i nadávali, přestože většina do armády dostala povolávací rozkazy. Jen málokdo z nich chtěl být dobrovolně vojákem. Řada mladých mužů rozkazy roztrhala a zmizela do Kanady, Mexika či Evropy, kde se ukryli až do konce války.

Veteráni po válce marně hledali dobrou práci, velmi špatně na tom byli černí vojáci, kteří v 60. letech nedosáhli na vyšší vzdělání. Jejich válečné zkušenosti a schopnosti v Americe nikoho nezajímaly.

Foto: Netflix

Z filmu Da 5 Bloods.

Jeden z nich, Dedan Kimathi Ji Jaga, trpěl posttraumatickým stresem, který může mít různé, těžko pochopitelné projevy. Natřel si například černou barvou stěny, zakryl i okna a seděl celé dny ve tmě. Dnes mu je 72 let a stále vzpomíná na to, že mu vláda vůbec nepomohla. Lidé jako on doufají, že o ně někdo projeví zájem třeba díky filmu Da 5 Bloods.

Také veterán Richard D. Kingsberry se domnívá, že o osudu afroamerických vojáků a o tom, kde jsou dnes a co dělají, by se mělo více mluvit. „Hodně afroamerických vojáků nedostalo vůbec žádnou péči, když se vrátili, a to jim úplně změnilo život,“ tvrdí.

„My černoši jsme už od občanské války vždy běželi bránit Ameriku, a když jsme se pak vrátili, byli jsme občané druhé kategorie,“ stěžuje si sedmdesátiletý Larry Doggette.

Do stejné generace jako on patří americký prezident Donald Trump, který založil svou kampaň na vlastenectví, ve Vietnamu však nebojoval. Tvrdí, že nemohl – měl totiž „výrůstky na patách“.

Reklama

Výběr článků

Načítám