Hlavní obsah

Bude to nový Amadeus? Vojta Dyk hraje geniálního skladatele z 18. století

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Petr Václav představil v úterý na nábřeží u klubu Lávka v Praze svůj hudební film Il Boemo o barokním skladateli Josefu Myslivečkovi, který se narodil u Vltavy, ale proslavil v Itálii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vojtěch Dyk

Článek

„Právě tady žila jeho rodina,“ poznamenal Petr Václav u Vltavy. „Odtud odjel v noci do Itálie, aby se stal hudebním skladatelem.“

Film Il Boemo obsahuje scény z Itálie a z pražských paláců (Martinického, Colloredo-Mansfeld) a ze zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou a Bučovice. Nejvýpravnější část natáčení proběhla ve Stavovském divadle.

Nabídka hlavní role Vojtěcha Dyka překvapila na dovolené a vše se odehrálo velmi narychlo: „Byl jsem s rodinou na dovolené a najednou volá Václav Luks a já říkám, no tak mu to vezmu klukovi. On říká, jestli bych si za 14 dní nechtěl zahrát Myslivečka. A já jsem říkal: Tak jo.”

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér a scenárista Petr Václav a představitel hlavní role Vojtěch Dyk

„Připravit se na takové natáčení, když nerozumíte nikomu ani slovo, je těžší, ale na druhou stranu je nejlepší, když vás někdo hodí do rybníka a vy neumíte plavat. Tak se to naučíte. Co se týče italštiny, jsem domluven, že se nadále budu učit.”

„Všechna hudba se dělala naživo, což není u filmu běžné. Tam snímali zvuk mikroportama a to, co uvidíte na obrazovce, je živý záznam hudby,” dodal Dyk, který si myslí, že geniální Mysliveček je hlubší než Mozart.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vojtěch Dyk (vlevo) a režisér a scenárista Petr Václav

„Došlo k paradoxní situaci, že mi Petr říkal, že Vojta mluví až moc dobře italsky. Měl by mluvit víc s českým akcentem,“ poznamenal v nadsázce producent Jan Macola.

„Petr Václav už v Paříži sestříhal hrubou stavbu filmu, teď bude probíhat dotáčení. Točíme v Praze, pak v klášteře v Plasích, v pátek se přesouváme do Itálie, kde budeme točit ve Venetu (Benátsko) a exteriéry v Neapoli, kde Mysliveček zaznamenal svůj největší profesní úspěch. Potom dokončíme natáčení v Římě, kde zemřel v roce 1781,” vysvětlil.

Foto: Turner.cz

Natáčení v Benátkách

„Je tam 53 minut hudebních scén... a hvězdy světového formátu jako např. Phillipe Jaroussky nebo Emöke Baráth. Film by měl jít do českých kin na podzim příštího roku,“ dodal Macola.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám