Hlavní obsah

Bojkotujte disneyovku Mulan, podlézá Pekingu, zní z Asie

Novinky, Stanislav Dvořák

V několika asijských zemích se na sociálních sítích šíří výzva k bojkotu Disneyho velkorozpočtové pohádky Mulan, která je vstřícná ke komunistické Číně. Herečka Liu Yifei podpořila násilné zásahy policie v Hong Kongu.

Trailer k filmu MulanVideo: Falcon

 
Článek

Hnutí #BoycottMulan se šíří zejména v Hongkongu, Tchaj-wanu a v Thajsku. Nejznámějším aktivistou z Hongkongu je Joshua Wong, který kritizuje herečku za podporu policejní brutality.

„Protože Disney podlézá Pekingu a protože Liu Yifei otevřeně a hrdě podporuje policejní brutalitu v Hongkongu, já vyzývám každého, kdo věří v lidská práva, aby bojkotoval Mulan,“ napsal Wong.

Liu, která má americké občanství, šokovala obyvatele Hongkongu, když během protestů za demokracii napsala na sociální síti, že podporuje hongkongskou policii.

Později začala být herečka opatrnější, protože původní výroky zvedly velkou vlnu nevole. V rozhovoru pro The Hollywood Reporter letos uvedla, že „není odborník“ a je to „velmi komplikovaná situace“.

Studie: Čínští cenzoři už působí přímo na place v Hollywoodu

Film

Protesty proti filmu už se objevily i v Jižní Koreji. Mulan je založena na čínské legendě, a tak Disney logicky očekává zisk především v Asii. České diváky Mulan nezajímá - za víkend měla 12 939 diváků, což je pro komerční americký snímek velmi špatný výsledek.

Krize v Hongkongu nabrala takové tempo, že britský premiér Boris Johnson letos slíbil tamním občanům, že je přijme, pokud Čína v bývalé britské kolonii prosadí kontroverzní bezpečnostní zákon. V textu s názvem Neotočíme se zády ke svým závazkům a splníme je Johnson zopakoval dřívější sdělení britského ministra zahraničí Dominika Raaba o tom, že pokud Čína obávanou právní normu prosadí, budou moci hongkongští občané, kteří mají britský pas pro osoby v zámoří, přicestovat do Británie na období 12 měsíců bez nutnosti víza místo dosavadních šesti měsíců a po uplynutí tohoto období budou moci požádat o prodloužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám