Hlavní obsah

Blíží se Anifilm. Představí voděné loutky i Velkého pána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci animovaných filmů mohou zamířit znovu do Liberce. Ve dnech 7. až 12. května tam proběhne festival Anifilm. Letos se zaměří mimo jiné na filmy vytvořené pomocí voděných loutek. Ocení a řadou filmů také připomene nesmazatelný vliv dramaturga, scenáristy a pedagoga Jiřího Kubíčka.

Znělka festivalu Anifilm 2024Video: Anifilm

 
Článek

Mezi promítanými tituly budou i ty, které vytvořili letošní porotci a porotkyně.

Mezi nimi nebudou chybět režisér Hugh Welchman, nominovaný na Oscara i na Zlatý glóbus, Milorad Krstić, známý svým snímkem Sběratel Ruben Brandt, nebo Emma De Swaefová, která ráda tvoří filmy pomocí vlny, plstě a textilu, i díky tomu získala ocenění Cartoon d’Or a nominaci na cenu César.

Rozpadá se. Brontosaura z Cesty do pravěku čeká generální oprava

Kultura

Téměř každý den zakončí tradiční půlnoční dávka filmů děsivých i lechtivých. Od záplavy filmů si pak diváci mohou oddychnout například na výstavě Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu v libereckém Severočeském muzeu.

Právě na ně se letošní ročník zaměří detailně. V kinematografii se těžko zařazují. Jsou loutkové, ale nejsou animované. Nejsou ani hrané – živé herečky a herce v nich většinou vůbec nevidíme. Tvůrkyně a tvůrci často výrazně vycházejí z divadelních postupů, ale způsob vyprávění je filmový…

Program vyvrcholí sobotní premiérou snímku Velký pán režiséra Radka Berana, který se v běžné distribuci objeví až na podzim letošního roku. Před devíti lety filmu předcházel Malý pán. Oba snímky jsou v našich končinách typickými zástupci tohoto stylu a spolu s dalšími krátkými i celovečerními tituly zařazenými do festivalového programu dokazují, o jak živý fenomén se jedná.

Anifilm 2023 vyhlásil vítěze. Bodovali i Češi

Film

Lekce místo ikon. Ari Folman natočil film o Anně Frankové

SALON
Související témata:
Film Velký pán

Výběr článků

Načítám