Hlavní obsah

Berlinale v roce 2021 bude, ceny genderově spojí

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý filmový festival Berlinale, který patří k nejdůležitějším světovým přehlídkám kinematografie, se i přes pokračující koronavirovou krizi příští rok v únoru uskuteční. Platit na něm ale budou karanténní opatření. V Berlíně to oznámili pořadatelé.

Foto: Foto: Reuters

Berlínský Zlatý medvěd.

Článek

„Budeme dodržovat pravidla, která v té době budou platit,“ uvedli k pandemii nemoci covid-19 organizátoři filmové přehlídky, která se bude konat od 11. do 21. února 2021. Registrace snímků začne v září.

Berlinale se navíc stalo prvním velkým filmovým festivalem, který oznámil sloučení cen za mužské a ženské herecké výkony. Doposud udělovaná ocenění pro nejlepší herečku a pro nejlepšího herce budou nahrazena genderově neutrální cenou za nejlepší herecký výkon. To platí i pro případ hodnocení výkonu ve vedlejších rolích.

„Jsme přesvědčeni, že nerozdělování cen v hereckém poli podle pohlaví bude signálem pro citlivější genderový přístup ve filmovém průmyslu,“ prohlásili Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian, kteří stojí v čele festivalu.

Berlínský mezinárodní filmový festival, zkráceně Berlinale, je jeden z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších na světě. Od roku 1951 se koná každý rok v únoru. Hlavní cenou, o jejímž držiteli rozhoduje odborná porota, je Zlatý medvěd.

Na festivalu je každoročně prezentováno až čtyři sta filmů v různých sekcích. S více než 250 tisíci prodanými vstupenkami ročně je Berlinale nejnavštěvovanějším filmovým festivalem světa. Každý rok se ho zúčastní na dvacet tisíc osob z filmové branže a více než čtyři tisíce novinářů z více než sta zemí světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám