Hlavní obsah

Americká telenovela oslavila rekordní šedesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kulaté narozeniny nedávno oslavili tvůrci amerického seriálu General Hospital. Vysílá se od roku 1963. Zachycuje osudy lidí pohybujících se v nemocničním prostředí. Původně šlo o ty spojené se zdravotnickým zařízením v Port Charles. Za desítky let se ale scenáristé vydávali tematicky i mimo jeho zdi.

Telenovela General Hospital je nejdéle vysílaným americkým seriálem, běží už 60 letVideo: AP

 
Článek

Jako první telenovelu rozjeli Frank a Doris Hursleyovi, manželský pár scenáristů. Po nich následovali další a další autoři.

Seriál drží i řadu jiných rekordů. Jen namátkou, jeho 15tisící díl diváci viděli 22. června 2022. A když se v roce 1981 bral Luka (Anthony Geary) a Laura (Genie Francisová), sedělo u obrazovek 30 milionů jejich fanoušků.

Desítky let v práci

Oba herci přitom spojili s projektem desítky let. Za své výkony získali řadu odborných cen, mimo jiné Daytime Emmy Awards.

Foto: AP

Telenovela General Hospital je nejdéle vysílaným americkým seriálem, běží už 60 let

General Hospital je jinak ještě nejdéle vysílaným seriálem v Hollywoodu a nejdéle vysílaným zábavním pořadem v historii televize ABC, ovšem ta jej časem prodala dál.

Jeho zápletky jsou v rámci žánru tradiční. Jednotlivé díly zachycují rodinné radosti, starosti hlavních představitelů v jedné rušné nemocnici, ale také v luxusním hotelu, v útulném bistru a také svět, v němž se vedle zdravotníků pohybují rovněž zločinci.

Za šedesát let vysílání se v seriálu objevily stovky herců, hlavně Američanů a Kanaďanů.

Modrý kód sází na boj o život

Kultura

Nova chystá nový seriál z lékařského prostředí

Kultura

Reklama

Související témata:
Seriál General Hospital

Výběr článků

Načítám