Hlavní obsah

Filmy Johna Cassavetese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník karlovarského festivalu přináší přehlídku pěti vybraných filmů scenáristy, herce, producenta a režiséra Johna Cassavetese (1929 - 1989), jež patří mezi průkopníky americké nezávislé scény.

Foto: David Čermák

Na prosincovém koncertě Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové vystoupil houslista Jaroslav Svěcený.

Článek

John Nicholas Cassavetes se narodil rodině řeckých přistěhovalců v New Yorku.  Svou kariéru začal v televizi, ale také se objevoval v menších filmových a divadelních rolích.  Díky své temné vizáži byl převážně obsazován do rolí vzpurných a divokých mladíků. V roce 1957 natočil svůj prví snímek Stíny a zahájil tak kariéru režiséra.Více se dočtete v portrétu Johna Cassaventese.

SNÍMKY V SEKCI POCTA JOHNU CASSAVETESOVI

GloriaGloria
USA, 1980123 min.
Režie: John Cassavetes
Vyzbrojena jen důvtipem a dámskou pistolí, stane se bývalá mafiánská milenka a ostrá Newyorčanka Gloria štvancem ve chvíli, kdy gangsteři zjistí, že ochraňuje šestiletého Phila, drzého kluka, jenž jako jediný přežil likvidaci své rodiny mafiány. Tato pohádka pro dospělé, natočená pro studio Columbia, se výrazně liší od Cassavetesových nezávislých filmů.
Minnie a MoskowitzMinnie a Moskowitz
USA, 1971114 min.
Režie: John Cassavetes
Romantická komedie v Cassavetesově podání nabízí hlučnou sondu do vazby přitažlivosti a odpudivosti, z nichž se skládá každý cit. Soustředí se přitom na neuchopitelný vztah obou postav z názvu, dvou zcela rozdílných, ale stejně osamělých lidí z Los Angeles sedmdesátých let. Gena Rowlandsová jako kurátorka muzea moderního umění Minnie a Seymour Cassel jako hlídač parkoviště Moskowitz.
Opening NightOpening Night
USA, 1977144 min.
Režie: John Cassavetes
Během pobytu v New Havenu, kde probíhá předváděčka nové hry utrpí stárnoucí hvězda Myrtle Gordonová (Gena Rowlandsová) šok, když se stane svědkem náhodné smrti své mladé fanynky. Při zkouškách na hru, kterou považuje za hloupou a deprimující, se musí vyrovnávat s divadelní rolí i se svými vlastními démony. Jediný Cassavetesův film, v němž je hlavním tématem herectví.
StínyShadows
USA, 195987 min
Režie: John Cassavetes
Cassavetesův první celovečerní film předkládá svěží, energií nabitý portrét tří černých sourozenců, žijících během beatnické éry na Manhattanu. Stíny, natáčené přes dva a půl roku (1957-1959), vznikly na základě improvizací, které Cassavetes organizoval ve svém semináři dramatického umění. Stejně svěží a silný debut jako U konce s dechem nebo Nikdo mě nemá rád si dodnes uchovává svou působivou bezprostřednost.
Žena pod vlivemA Woman Under the Influence
USA, 1974155 min.
Režie: John Cassavetes
Drásavý portrét manželství a ženy na pokraji šílenství, považovaný mnoha kritiky za mistrovské dílo, se nepodobá ničemu, co do té doby americký film vytvořil. Složitý a neučesaný obraz rodinného života zkoumá proměnlivé vztahy, popudy, emoce a střety, z nichž se rodí vážné problémy. Hrají Gena Rowlandsová a Peter Falk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám