Hlavní obsah

Filmový Glum se inspiroval chováním koček

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předtím, než se ve Dvou věžích - druhém díle Pána prstenů - filmovým divákům v plné kráse představil Glum, trnulo mnoho Tolkienových fanoušků hrůzou. Počítačem stvořená postava však naopak příjemně překvapila nejen vzhledem, ale i mluvou, mimikou a pohyby. A nemalou měrou se na tom podílel britský herec Andy Serkis.

Foto: Festival španělských filmů La Película

Záběr z filmu Snílci, který se promítal v ostravském Minikině v rámci festivalu La Película.

Článek

Inspirací mu byly jeho vlastní kočky, jejichž chování detailně sledoval a potom jako Glum napodoboval. A chraptivý, šišlavý hlas pochází také od jeho čtyřnohých přátel.

"Ke Glumově hlasu mi pomohly kočky, které jsem doma pozoroval," svěřuje se Serkis. "Jak se kočky myly, tak jim chlupy uvízly v krku. Když se jich snažily zbavit, tak vydávaly dávivé zvuky, které mi zněly jako Gollum, Gollum (tedy originální verze Glumova jména - pozn. aut.)," vysvětluje. Glum, když na filmovém plátně čas od času zakašle, pak vydává právě tento zvuk.

Klíčem k úspěchu byla glumonáda

Podle britského herce byla role stvoření, které kdysi dávno bývalo hobit Smeágol, náročná nejenom po stránce hlasové, ale i fyzické. "Neustále jsem pil svoji glumonádu - nápoj z medu, citrónové šťávy, zázvoru a ovocného čaje," odhaluje tajemství hlasu, po němž některým lidem běhal mráz po zádech. Avšak zlověstný chrapot Gluma přivedl k životu jen zčásti.

"Měl jsem bezpočet úrazů v bederní oblasti. Rozhodl jsem se totiž, že Glum bude po zemi spíše lézt než chodit. Je totiž úplně navyklý na Prsten moci a chtěl jsem, aby se to na něm odrazilo," vysvětluje devětatřicetiletý herec.

Přestože měl Serkis Gluma zprvu jen namluvit, Peter Jackson, režisér Pána prstenů, byl tak ohromen jeho osobou, že postavu s použitím nejnovější technologie vystavil právě na hercových pohybech.

Serkis odehrál každou scénu, v níž se Glum objevuje. Filmaři ho oblékli do zvláštní kombinézy, která do počítače pomocí pětadvaceti kamer zaznamenávala každý jeho pohyb. Vznikl elektronický obraz a ten dále doplnili animátoři o Serkisovu obličejovou mimiku.

I když je hercův obličej ve filmu změněn téměř k nepoznání, někteří lidé ho odhalí díky jeho vodnatým modrým očím. "Někdo se mě na ulici zadívá do očí a najednou ke mně přiskočí se svým mobilem: Můžete promluvit na mou sestru jako Glum?, požádá mě ," směje se Serkis.

Prý se také proslýchá, že by mohl být navržen na Oscara jako nejlepší herec ve vedlejší roli, i přesto, že Gluma ve filmu z velké části ztvárnil počítač. Faktem však je, že stále více postav ve snímcích je stvořeno pomocí elektroniky. Společenstvo prstenu a Dvě věže, dva předchozí díly, získaly celkem šest Oscarů, dva za filmové triky.

Jakou nemocí vlastně trpí?

Mezi odborníky se rozproudila živá debata o Glumově schizofrenii. Experti tvrdí, že média a režisér Jackson vytvářejí negativní stereotyp lidí, kteří mentální poruchou trpí, tím, že mluví o Glumově schizofrenní povaze.

Ve filmu se totiž objevují dva Glumové - jeden z nich je relativně dobrý Smeágol, který slibuje hobitům, že jim pomůže zničit prsten, druhý Glum je přesvědčen o tom, že jsou Frodo a Sam zlí hobiti, kteří mu ukradli jeho "miláška".

Podle australského lékaře Paula Morgana je pojetí schizofrenie jako případ doktora Jekylla a pana Hydea zavádějící. "Není pravda, že se schizofrenici najednou stanou zlí a takové názory jim rozhodně neprospívají," tvrdí expert s tím, že pacienti rozhodně nejsou žádná agresívní monstra.

Odborníci se shodují, že Glum spíše trpí disociativní poruchou identity, přítomností dvou nebo více osobností, což bylo prý způsobeno ztrátou Prstenu moci.

Související témata:

Výběr článků

Načítám