Hlavní obsah

Filmový Gandalf McKellen obhajuje kvalitu 3D v Hobitovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský herec Ian McKellen, který hraje v horečně očekávaném Hobitovi postavu Gandalfa, se ohradil proti kritice některých diváků, jimž se vůbec nelíbily 3D ukázky z tohoto velkofilmu.

Foto: Profimedia.cz

Ian McKellen

Článek

Když režisér Peter Jackson letos na Cinemaconu v Las Vegas ukázal 10 minut z nedokončeného filmu, asi nečekal tak drsnou kritiku. Mnozí přítomní hodnotili záběry jako divné a televizní.

Ian McKellen je ale přesvědčen, že diváci budou nakonec z vizuální stránky filmu unešení. "Už jsem toho viděl dost, abych věděl, že to bude stejně vzrušující jako Pán prstenů. V jistém smyslu je to vlastně ještě více vzrušující, protože je to ve 3D," řekl herec.

"Není to ten typ hrubého, nedodělaného 3D. Vtáhne vás to do Středozemě. Vidíte i za roh, vidíte úplně všechno," tvrdí. "Není to ještě absolutně dokončené, ale Peter Jackson je s tím velmi spokojen."

Režisér film natočil s frekvencí 48 snímků za vteřinu, standard byl dosud 24. Díky tomu prý bude obraz mnohem krásnější a hladší. "Pohyb vypadá více reálně, je to pro oči mnohem jemnější," tvrdil v dubnu Jackson.

Deník The Los Angeles Times tehdy uvedl, že ukázky byly "hyper-realistické". Úvodní letecký pohled na hory údajně vypadal čistěji než většina dokumentů o přírodě. Ale efekt vypadal jinak ve scénách s herci v kostýmech, jejichž každý pohyb a každý pór byl krystalicky čistý. Jeden divák si stěžoval, že to vypadá jako televizní film.

"Bylo to až moc přesné, moc jasné, kontrast ještě není vyladěný, všechno vypadalo buď moc jasně, nebo černě," postěžovali si někteří.

První díl Hobita půjde do kin v prosinci 2012, druhý v prosinci 2013. Oficiální názvy zní The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: nečekaná cesta) a The Hobbit: There and Back Again (Hobit: tam a zase zpátky).

Ve filmu se objeví i Cate Blanchettová (Galadriel) nebo Elijah Wood (Frodo). Hobit je tak obrovskou investicí, že dokonce hýbal s kurzem novozélandské měny. Odhaduje se, že celkově do země přinesl jednu miliardu amerických dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám