Hlavní obsah

Filmové klapky předjímají zlínský festival

Novinky, Martina Žáčková
ZLÍN

Stovka pomalovaných filmových klapek visí od pátku jako předzvěst blížícího se 43. festivalu filmů pro děti a mládež v Galerii Viva ve Zlíně. Díla, vytvořená známými českými výtvarníky i filmovými umělci, se budou nabízet v aukci. Ta se uskuteční na závěr festivalového týdne, 30. května ve 14 hodin v Academia centru.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"V minulých dnech už byly klapky vystaveny v Praze a odborníci se shodli, že jejich kvalita od loňska opět stoupla. Čekáme, že o ně bude velký zájem a že se letos s výtěžkem konečně přehoupneme přes milion korun," řekla Klára Bumbálková z produkce filmového festivalu. Umělci tvoří díla bez nároku na honorář. Výtěžek každý rok dostává zlínská filmová škola na studentské projekty. "Z loňského zisku byl financován vznik filmu Brak režiséra Karla Spěváčka, který bude letos soutěžit v sekci evropských debutů," připomněla Bumbálková.

Rozmanité klapky

Výtvarníci letos opět pojali svá dílka nejen jako malby na klapku, ale i plastiky často značně přesahující původní rozměry. Takovou je například i klapka Libora Vojkůvky nazvaná Múza. "Právě Vojkůvka se akce účastní od začátku. Jeho klapka z jednoho z minulých pěti ročníků drží rekord z pohledu nejvyšší částky, kterou kupci nabídli - 71 tisíc korun. Za celou historii aukcí Vojkůvkovy klapky vynesly 217 tisíc korun," spočítal majitel Galerie Viva Miloslav Daříček.

Mezi výtvarníky, kteří letos do aukce věnovali své klapky, jsou opět Vlastimil Zábranský, Kristian Kodet, Boris Jirků, Jan Kristofori či Iva Hüttnerová. Ta na klapce s názvem Hugo a jeho pán zvěčnila zesnulého Vlastimila Brodského. Nabídku okoření i díla herců - například Lubora Tokoše, Dáši Bláhové nebo Heleny Růžičkové.

Při prvním ročníku aukcí se pořadatelům festivalu sešlo 26 klapek. Loni už jich bylo 116 a výtěžek dosáhl 900 tisíc korun. Vyvolávací cena každé klapky je 3 tisíce korun. "Propočtem z výtěžků minulých ročníků jsme ale zjistili, že průměrná získaná částka za jednu klapku byla kolem 9 tisíc korun," dodala Bumbálková. Celkem se za pětiletou historii aukcí prodalo 374 klapek s celkovým výtěžkem 3,4 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám