Hlavní obsah

Filmové dokumenty Zapomenuté transporty vycházejí na DVD

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní, mezinárodně uznávaný čtyřdílný filmový cyklus Zapomenuté transporty, který loni po deseti letech výzkumu a natáčení dokončil historik a politolog Lukáš Přibyl, vyšel jako kolekce na DVD.

Článek

Přibyl v něm zachytil výpovědi lidí, kteří přežili nacistické lágry, o jejichž existenci se dnes takřka nic neví. Přibyl strávil na Zapomenutých transportech tisíce hodin historickým výzkumem.

Vedle cenné filmařské práce tak přináší i nesmírně hodnotné a jedinečné informace o tomto období, kterému už pomalu vymírají pamětníci. Každý díl má vlastní koncepci, Zapomenuté transporty do Polska vyprávějí o osamělosti a identitě jednotlivců, Lotyšsko je příběhem rodin, Estonsko žen a Bělorusko mužů.

Série získává respekt v celém světě. Kromě festivalů v Palm Springs a Jewish Film Festival v New Yorku jsou v Evropě a USA organizovány projekce všech čtyř filmů najednou. Do New Yorku se Přibyl vrátí na konci března, kdy se samostatné projekce jeho filmů odehrají přímo na Manhattanu v sále pro šest set lidí. Svou účast už avizoval například filozof a politický aktivista Elie Wiesel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám