Hlavní obsah

Filmové Benátky lákají hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Včera začal 60. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který je svého druhu nejstarším na světě.

Foto: Věra Janků
Článek

Na včerejším zahajovacím galavečeru patřila k hlavním hvězdám Salma Hayeková, dále jej navštívili Christina Ricciová a Jason Biggs, kteří jsou hlavními hvězdami nové komedie Woodyho Allena Něco jiného, jenž v světové premiéře festival zahajoval. Do Benátek překvapivě přijel i sám Allen, známý svou nelibostí vůči oficiálním akcím.

V přehlídce vede Hollywood

Do 6. září, kdy festival končí, bude promítnuto na 140 filmů, mezi nimiž převládá americká produkce. Diváci se mohou těšit na nový film bratří Coenů Nesnesitelná krutost, v kterém se objeví George Clooney a Catharine Zeta-Jonesová, nebo snímek Lidská skvrna s Nicole Kidmanovou a Anthony Hopkinsem režiséra Roberta Bentona, jenž se proslavil dramatem Kramerová vs. Kramer. Oba tyto snímky jsou do našich kin naplánovány na první měsíce příštího roku, stejně jako "nový Allen".

Kdo získá Zlatého lva?

O Zlatého lva bude soupeřit dvacet snímků, kde je naopak americká kinematografie zastoupena pouze filmem 21 gramů mexického režiséra Alejandra Gonzalese Inarritua s Seanem Pennem v hlavní roli. Hlavní souboj tudíž proběhne mezi evropskými a asijskými filmy tvůrců jako jsou portugalský režisér Manuel de Oliveira, tří bývalí laureáti: tchajwanský režisér Tsai Ming-lianga, Japonec Takeši Kitana a Margaretha von Trottová z Německa.

Ředitel benátského festivalu Moritz de Hadeln lituje, že v soutěži není více amerických snímků. "Dělal jsem, co jsem mohl, abych je přesvědčil. Ale když producenti řeknou ne, nemohu je nutit," řekl. Příčinou je patrně  vysoká umělecká náročnost benátského festivalu. Ale jinak je s výběrem filmů spokojen.

Benátky bez Čechů

Dva Zlaté lvy udělí porota, které předsedá Mario Monicelli, za celoživotní dílo režiséru Dinu De Laurentisovi a egyptskému herci Omaru Sharifovi.

Letošní benátský festival klade důraz na filmovou tvorbu středomořského regionu a na jeho programu jsou filmy libanonské režisérky Randy Šahla-Sabbadžové, Izraelce Amose Gitaiho a také filmy z Kypru a Alžírska. Letos se žádný český snímek festivalu neúčastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám