Hlavní obsah

Filmem roku se stal Zelenkův Rok ďábla

– PRAHA
Novinky, Alex Švamberk, Věra Míšková

Nejvíce Českých lvů -šest - dostal film Petra Zelenky Rok ďábla, jenž získal nejen ceny v nejprestižnějších kategoriích film roku a režie, ale také se stal divácky nejúspěšnějším filmem.

Foto: Pavla Hlavatá

Členové organizačního týmu Rally Krkonoše při poradě

Článek

Desátý ročník cen České filmové a televizní akademie tedy nijak nevybočil z tradice předchozích. Opět mu dominoval jeden film, a to i přesto, že tentokrát měl Zelenkův snímek nominovaný v deseti kategoriích silnou konkurenci ve filmech Alice Nellis Výlet a Tycových Smradech.

Výlet, který dostal už dříve cenu kritiky, ovšem z osmi nominací získal jen dvě ceny - to když si Alice Nellis odnesla lva za scénář k filmu a Iva Janžurová dostala lva za ztvárnění hlavní role. Je to už její druhý lev. K účinkování ve filmu, kde hrála po boku svých dcer uvedla: "Když pracuji s dcerami, je to v klidu, jsou to pro mě kolegyně. Ale když jsou mezi nominovanými, dívám se na to jako matka. Přála bych to jim."

Tycovi Smradi proměnili v cenu jednu jedinou ze sedmi nominací, když skleněného lva dostal Ivan Trojan za ztvárnění hlavní role. Pro Trojana to byl už druhý lev v jediném večeru - prvního získal za vedlejší roli ve filmu Musím tě svést, a stal se tak prvním hercem, který získal v jednom roce lva za hlavní i vedlejší roli. 

Ivan Trojan svůj úspěch komentoval slovy: "Něco ve mne zřejmě uzrálo, ale nežiju pro ceny, i když je hezké dostat je."

Paradoxně úspěšnější než Smradi byla limonáda Andělská tvář, kde byly oceněny Jelínkovy kostýmy a Brabcova kamera. Animované Fimfárum si odneslo jedinou cenu za výtvarné řešení.

Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos dostal Juraj Jakubisko, cenu Sazky za nerealizovaný scénář Jiří Křižan.

Režisér nejúspěšnějšího snímku si dnešního Českého lva může přidat ke dvěma skleněným soškám, které má doma již za scénář a režii Knoflíkářů. Sám příliš hovořit nechtěl, uvedl jen: "Žádná skutečná konkurence tu nebyla, jinak bych asi nevyhrál." 

Rok ďábla zvítězil už loni na karlovarském festivalu, v lednu pak získal hlavní cenu na festivalu v Terstu, hrál se na letošním Berlinale a v únoru měl velký úspěch na festivalu v Rotterdamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám