Hlavní obsah

Film zachytí Kennedyho boj o život za druhé světové války

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Ansel Elgort bude hrát mladého J.F. Kennedyho, který bojoval v Pacifiku během druhé světové války. Když velel lodi PT-59, bylo mu 26 let. Film nazvaný Mayday 109 se má soustředit hlavně na jednu válečnou epizodu, kdy se loď budoucího prezidenta potopila a on se zachránil na malém ostrůvku.

Foto: Cinemart

Ansel Elgort

Článek

Scénář sepsali Samuel Franco a Evan Kilgore. O filmu se mluví už od roku 2015, přičemž jméno režiséra pořád není známo.

Kennedy vystudoval v roce 1940 Harvard a už v roce 1941 nastoupil k námořnictvu. Sloužil v Panamě a poté v Pacifiku, kde velel člunům PT-109 a PT-59.

V roce 1943 prováděl noční hlídku na Šalamounových ostrovech, spatřil Japonce a chtěl zaútočit, jenže jedna japonská loď nabourala do jejich člunu a doslova ho rozpůlila. Dva námořníci se utopili, ale 11 dalších s Kennedym zkusilo doplavat na maličký ostrůvek. Později je JFK dovedl na druhý ostrov, kde našli vodu a kokosy. Tam je také objevili a zachránili.

Foto: Handout, Reuters

Někdejší americký prezident John F. Kennedy

Kennedy dostal vyznamenání za hrdinství. Brzy se vrátil do služby a působil na člunu PT-59, který se podílel na záchraně 87 námořníků na jednom ostrově ovládaném Japonci. Na doporučení lékařů byl koncem roku zproštěn služby a v roce 1944 se vrátil do USA.

Dobrodružnou příhodu už filmaři jednou využili v roce 1963. V dnes zapomenutém filmu společnosti Warner Bros. P.T. 109 hrál Kennedyho Cliff Robertson. Šlo o první celovečerní film v kinech, který vyprávěl o americkém prezidentovi, zatímco byl ve funkci.

Nový představitel Kennedyho Ansel Elgort, donedávna ještě zcela neznámý mladík, si zahrál ve filmech Baby Driver, Aliance, Papírová města, Rezistence, Divergence a Hvězdy nám nepřály.

Reklama

Výběr článků

Načítám