Hlavní obsah

O Oscara se bude za Českou republiku ucházet Il Boemo, film s Vojtou Dykem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě ani neměl premiéru v kinech a již míří za hranice. Řeč je o snímku režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo. Výpravný historický film v titulní roli s Vojtěchem Dykem představí veřejnosti nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. Do boje o amerického Oscara jej vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Il Boemo, trailerVideo: www.ilboemo.cz

 
Článek

Snímek se připravoval více než deset let. Svou světovou premiéru bude mít v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začíná tento pátek. Do českých kin pak oficiálně vstoupí 20. října 2022.

Vojtěch Dyk je Il Boemo

Film

Dyk míří do San Sebastianu. Snímek Il Boemo bude v hlavní soutěži

Film

Vojtěch Dyk se na roli připravoval dlouhé měsíce. Musel se mimo jiné naučit scénář v italštině. „Asi mi v tom pomohl můj hudební sluch, ale italsky rozhodně nemluvím,“ svěřil se novinářům při představení projektu na srpnové tiskové konferenci v sídle České televize. Ta je, stejně jako deník Právo a Novinky.cz, mediálním partnerem filmu.

Čekání na užší výběr

Rozhodnutí ČFTA vyslat jej do boje o Oscara je jen prvním krokem k tomu, aby mohl v USA uspět. Nejdříve se musí dostat na takzvaný oscarový shortlist patnácti zahraničních filmů. Ten bude zveřejněn 21. prosince 2022. Nominace pak budou vyhlášeny 24. ledna 2023.

Foto: Richard Hodonický

Il Boemo. V hlavní roli Vojtěch Dyk

Datum slavnostního ceremoniálu v pořadí 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoveno na 12. března 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám