Hlavní obsah

Fillův obraz Hráči (šachu) se prodal za 17,7 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz Emila Filly Hráči (šachu) se na aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 14,5 miliónu korun. Po započtení aukční přirážky tak nový majitel zaplatí 17,7 miliónu Kč. Řekl to ředitel Galerie Pictura Jakub Göttlich. Cenou, kterou za dílo kupec zaplatí, se obraz z roku 1908 stal pátým nejdražším dílem autora na tuzemských aukcích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obraz Emila Filly Hráči (šachu) z roku 1908

Článek

Nejdražším Fillovým obrazem dosud zůstává Zátiší s lahví Cherry, prodané v roce 2010 za 19,5 miliónu korun.

Fillův obraz Hráči (šachu) jsou podle pořadatelů aukce jediným malířovým obrazem z jeho expresionistického období, které není ve státních sbírkách, a je tedy k dispozici na trhu. Zajímavé je i svým prvním vlastníkem, přímo od autora jej získal Fillův přítel, architekt Josef Gočár. Historie díla je detailně zmapována, vyskytuje se ve všech významných Fillových monografiích.

Aukcemi většiny významných tuzemských aukčních síní, které se věnují obchodu s uměním, vrcholí v květnu jarní aukční sezona. Naznačí, zda bude pokračovat každoroční nárůst objemu tuzemského trhu s uměním, na kterém jen loni sběratelé a investoři utratili 1,42 miliardy korun, meziročně o 13 procent více.

Rekord českých aukcí výtvarného umění drží od roku 2016 abstraktní obraz Serie C I. (Protihodnoty) od Františka Kupky, který se na aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery prodal za 62 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám