Hlavní obsah

Filip Renč začíná točit Vieweghův Román

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech zavelí režisér Filip Renč poprvé k "akci" a odstartuje tak natáčení filmu Román pro ženy, k němuž napsal podle vlastní literární předlohy scénář spisovatel Michal Viewegh. Jde o první film, určený pro distribuci v kinech, jehož hlavním producentem je Česká produkční 2000, tedy sesterská společnost televize Nova.

Foto: Město Bohumín
Článek

Nova dosud na filmech pouze koprodukčně spolupracovala, největší podíl má na právě dokončovaném filmu Příběhy obyčejného šílenství, který točí podle vlastní divadelní hry scenárista a režisér Petr Zelenka.

"Román pro ženy bude jejich prvním samostatným filmovým projektem. Když se povede, budou další. Je skvělé, že chtějí produkovat české filmy. Je to nová šance a určitě nejen pro mne, je to nová dramaturgie Novy s lidskou tváří,"  řekl Právu režisér Filip Renč.

K podmínkám své práce pak dodal: "Domnívám se, že producenti ke mně mají důvěru, nechávají mi v realizaci volnou ruku. Do ničeho mi nezasahují ani nepřikazují. Věříme si navzájem."

Pečlivý výběr rolí

Román pro ženy režisér s autorem předem nepřipravoval, dostal ho jako nabídku producenta. "Abych pravdu řekl, ani přesně nevím, kdo přišel na nápad mi tento vtipný scénář nabídnout k realizaci. V každém případě první, kdo mi zavolal, jestli bych ho nechtěl natočit, byl výkonný producent Rudolf Bierman," vzpomíná Renč.

"Nejdříve jsem si přečetl jednu z verzí literárního scénáře Michala Viewegha. Udělal jsem si pár poznámek, které Michal celkem v pohodě akceptoval a zapracoval do další verze. Já jsem potom napsal technický scénář se všemi podrobnostmi, které jsou důležité pro další tvůrčí složky filmu."

Renč, který je známý pečlivým výběrem herců, dělal konkursy a herecké zkoušky na všechny role. "Casting mi připravovala moje dlouholetá spolupracovnice Soňa Ticháčková.

Hereckých zkoušek se zúčastnili dokonce i takoví herci, jako je Simona Stašová, Marek Vašut a mnozí další. Zatímco u neherců nebo začátečníků zkoušíme jejich herectví, u zkušených profesionálů jde o to, jestli jim charakter role "sedne" a jestli se jednotlivé postavy k sobě hodí. Nezkoušíme je, jestli umějí hrát. Možná jsem s tím až otravný, ale tvrdě zkouším i herce, kteří se na plátně objeví třeba jen na pár vteřin. Jakmile se totiž někde v hereckém obsazení zmýlím, žádná kouzla kamery ani zvukové efekty špatný herecký výkon nezachrání."

Román pro ženy se bude točit v Praze, v Tatrách a krátce i na Kanárských ostrovech. Premiéra je plánovaná na duben 2005.

Petr Zelenka je ve střižně

Příběhy obyčejného šílenství patří k úspěšným představením jednoho z nejpopulárnějších pražských divadel, ale většina diváků asi přece jen zná především Zelenkovy filmy.

"Čím jim budou Příběhy podobné? Z Knoflíkářů mají zálibu v náhodách nebo v nějaké jakoby magické realitě, ze Samotářů zase snahu popsat širší spektrum lidí. A také jsou o tom, jak nefungují vztahy, tentokrát v různých generacích. Jsou to ukázky vztahů, které obklopují hlavního hrdinu a ani jeden z nich není takový, aby mohl být klíčem pro jeho vlastní vztah," představuje režisér svůj nový film, na němž už v těchto dnech pracuje ve střižně.

V hlavních rolích Příběhů uvidíme stejně jako v divadle Ivana Trojana, Ninu Divíškovou, Jiřího Bartošku a Miroslava Krobota, nově Zelenka obsadil například Karla Heřmánka a Zuzanu Bydžovskou a uvidíme i tři slovenské herečky.

K budoucnosti filmové tvorby pro kina řekla programová ředitelka TV Nova Libuše Šmuclerová: "V této fázi je vstup Novy do zmíněných projektů rozšířením jejích podnikatelských aktivit. O jednotlivých filmech se rozhoduje individuálně, další postup bude záviset na jejich úspěchu."

Česká televize nabízí techniku

Česká televize, tradiční producent a koproducent většiny českých filmů, vstupuje v současné době do projektů  jen věcným plněním, to znamená, že neposkytuje na filmy peníze, ale nabízí kamery, střižny a další technické zařízení.

Na dotaz, jak vypadá situace teď a pro nejbližší budoucnost, odpověděl Právu tiskový mluvčí Martin Krafl: "Výběrová komise České televize se v letošním roce rozhodla pro 10 filmových projektů, které podpoří věcným plněním v hodnotě cca 60 miliónů korun (od projektu Hezké chvilky koproducent odstoupil). Kromě toho ČT v letošním roce investuje ve věcném plnění dalších cca 60 miliónů do již rozpracovaných projektů. Smlouvy už byly uzavřeny na filmy Sluneční stát, Milenci a vrazi, Indián a sestřička, Šílení. U ostatních projektů probíhají jednání mezi producenty a Českou televizí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám