Hlavní obsah

FFFILM - zpět v Čechách a v krvi

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se dostává do našich kin zajímavý film KREV ZMIZELÉHO, který je jedním z mála opravdu výpravných snímků, natočených u nás od roku 1989. A jistě stojí za zmínku také špičkové premiéry minulého týdne.

Foto: Milan Zoubek

V Kladrubech na vás čeká noc plná záhad a šifer.

Článek

Takže nejdřív k minulému týdnu, kdy FFFILM nevyšel (viz poslední odstavec) a kdy se do našich kin dostalo pár skvělých kousků:

Především už můžeme do kina na MILLION DOLLAR BABY, kterýžto film Clinta Eastwooda, i když dostal o Oscara méně než Scorseseho LETEC, je označován za de facto výherce letošních cen Americké filmové akademie. Co o něm napsat? Snad jen to, že byste na něj měli jít i pokud nemáte příliš rádi filmy o boxu (jako já). Tenhle film totiž buď o boxu vůbec není, nebo je o něm zcela jiným způsobem, než ROCKY nebo ŽENA V RINGU.

Nejzajímavější mi přijde následující: Eastwood ten film natočil přesně tak, jak se točily skvělé seriózní nízkorozpočtové filmy někdy před 50 lety. Naprosto ignoruje to, že podobný námět už byl zfilmován stokrát, a předkládá své dílo divákovi naprosto seriózně, bez jakéhokoliv náznaku "já to nemyslím tak úplně vážně, už jste totéž přece viděli mockrát". A díky tomu, že herci jsou vynikající a Eastwood skvěle režíruje, výsledný film funguje a není "totéž" jako ostatní s podobným námětem. Je až překvapivé, jak dobře funguje a jak moc mi to připomělo, že spousta současných filmů prostě není moc dobře režírovaná.

HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ je životopis J.M. Barrieho, kterého pravděpodobně neznáte, protože se proslavil především tím, že napsal knížky o Petru Panovi, které jste pravděpodobně nečetli a maximálně jste viděli více či méně úspěšné pokusy o jejich zfilmování.

Je to dobrý film, ale trailery trochu lžou. Uvidíme v něm sice několik "fantastických" sekvencí, ve kterých Barrieho fantazie na plátně ožije, ale jde opravdu jen o pár minut a film rozhodně není nějakou "přehlídkou imaginace" jako věci od Burtona. Přesto je to dobře zahraný a zajímavý film - pokud vás tedy aspoň trochu zajímá osoba J.M. Barrieho. A ten Johnny Depp - to je opravdu úžasný člověk. Jak on to dělá, že dokáže tak skvěle zahrát tak rozličné postavy?

A ještě věnujme krátkou zmínku komedii JEHO FOTR, TO JE LOTR. Z jedničky jsem nijak moc nadšený nebyl, a dvojka je totéž v bleděmodrém, ale navíc v ní jsou dost vtipní Dustin Hoffman a Barbra Streisandová, takže jsem nucen uznat, že to zřejmě je nadprůměr. Ale proč se hlavní hrdina jmenuje "Jebal", když se v prvním dílu jmenoval "Yebal"???

Tento čtvrtek má premiéru jediný film: Český epos KREV ZMIZELÉHO. Když píšu "epos", tak to tentokrát myslím smrtelně vážně, protože tento film je na české poměry překvapivě výpravný a po technické stránce překvapivě dobře zvládnutý. On to totiž striktně vzato není film. Celé dílo (odehrávající se v průběhu několika desítek let v různých částech světa) bylo natáčeno jako seriál, který má mít celkem okolo pěti hodin. Z něj pak byl sestříhán film, který má něco přes dvě hodiny a působí místy neuvěřitelně bizarně.

V souvislosti s tímhle filmem jsem si zpomněl na sny. Většinou se mi zdají věci, které tak nějak lokálně (uvnitř toho snu) dávají smysl, ale kdybych se snažil někomu vysvětlit, co se mi vlastně zdálo, bylo by jasné, že to byly naprosté nesmysly. A tak nějak na mě působila KREV ZMIZELÉHO. Je v ní dost scén, ve kterých musíte obdivovat výpravu, herecké výkony, dramatickou intenzitu... Ale pak scéna skončí, začne nějaká jiná a vy si rozpačitě říkáte: "A co to jako mělo být? Proč se chovali tak divně?? A jak to souvisí s tím, co se dělo předtím???"

S přibývajícími minutami je to bohužel horší a horší a úplný závěr filmu (vypadá to, že posledních přibližně 5 minut vzniklo sestřihem hodinového děje) je už něco totálně z jiného světa (např. ze světa Zdeňka Trošky). Každopádně, slova "Kongo Mueller" se nesmazatelně zapsala do mého slovníku. Celkem chápu, že není jednoduché sestříhat normální film z pětihodinového seriálu. Na druhou stranu tvůrci filmu musí chápat, že tohle diváka nezajímá a že jde do kina na celovečerní film, nikoliv na pokus o sestřih něčeho nadcelovečerního. A tenhle celovečerní film opravdu nemohu doporučit. Ale celkem se těším, až to půjde v televizi - třeba pak bude jasné, o čem to celé vlastně je a proč se většina postav chovala jako magoři.

Ve zkratce...

Bratři Wachowští (MATRIX) budou natáčet adaptaci comicsu V FOR VENDETTA.

Před delší dobou jsem psal o tom, že nového EXORCISTU původně natočil Paul Schrader, ale Warner Bros. připadal výslede málo strašidelný, takže ho nechali z velké části přetočit Rennym Harlinem (a výsledkem byl ten teror, který běžel i v našich kinech). Teď má ovšem na DVD vyjít původní Schraderova verze. Zde je trailer a fotky. Myslím, že horší než Harlinova verze to být nemůže.

Peter Jackson žaluje New Line Cinema za to, že mu údajně odepřeli část peněz, které mu patří za prvního PÁNA PRSTENŮ.

Tohle je skoro jako z pohádky: Fanoušci Star Treku se snaží získat dost peněz na to, aby si sami zaplatili další rok svého oblíbeného seriálu (který jinak bude zrušen) a během pár dní se jim díky anonymním dárcům podařilo sehnat přes tři milióny dolarů! Bohužel, aby to k něčemu bylo, potřebují těch peněz přibližně desetkrát tolik.

Nový trailer na SIN CITY je tady. Všimněte si originálního titulku "Special Guest Director".

Minulý týden FFFILM nevyšel, protože jsem s Tomášem Baldýnským byl v Budapešti a komentoval přenos z Oscarů. Jak to dopadlo? Pěkně o tom napsal například zde Jan Rejžek, hlava otevřená. Na základě jeho připomínek šlo HBO do sebe a ohlásilo, že příští ročník bude opět komentovat Rejžek, společně s Vladimírem Špidlou. Kéž si to v Budě užijí aspoň z poloviny tolik, jako já s Tomášem!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM odhaluje hudební záhadu

Dnešní FFFILM je téměř detektivní a dozvíte se v něm, jak jsem odhaloval případ ukradené hudby v televizní upoutávce. Kromě toho se jako obvykle zastavíme...

FFFILM v plechovém sudu

Dnes se trochu vyspíme s rybami v Orlické přehradě. Do našich kin totiž přichází SAMETOVÍ VRAZI. Kromě nich ale přichází čtyři další filmy, které celkem...

FFFILM o nedobrých filmech

I když mi to nedělá nijak zvláštní radost, každý den není posvícení a dnes se budeme věnovat především špatným filmům. Jenom jeden z nich ale přijde tento...

Výběr článků

Načítám