Hlavní obsah

V porotě Fresh Film Festu usednou režiséři Christoffer Boe a Daniel Mulloy

Právo, Jan Stehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavní porotě Fresh Film Festu zasednou kromě herečky Marthy Issové i filmaři světového renomé. Dánský režisér Christoffer Boe a britský režisér Daniel Mulloy.

Článek

Prvně jmenovaný je u nás známý především svým debutem Rekonstrukce (2003), za nějž získal dvě ocenění na festivalu v Cannes.

FFF pražským divákům nabídne také projekci snímku Offscreen (2006).

Zatímco Rekonstrukce vychází z neobarokní romantiky, Offscreen má blíže k filmům manifestu Dogma.

V Dánsku ctěný herec Nicolas Bro zde ztvárňuje sám sebe a podstupuje pokus, jehož podstatou je snímat kamerou svůj každodenní život. Netuší, kam až ho svět viděný okem kamery dovede – rozhodně to není nic veselého.

Tato naturalistická studie spějící k lynchovsky temnému závěru by rozhodně neměla ujít pozornosti diváků festivalu. Ti budou mít příležitost vidět i zatím poslední film Christoffera Boea – Everything Will Be Fine (2010), který je označován jako politický thriller, ale jeho skládačka je mnohem komplikovanější, než by se u žánrového filmu čekalo.

Boe v něm rafinovaně rozvíjí dvě paralelní příběhové linie. Základní zápletka vychází z nešťastné okolnosti, při níž se hlavní hrdina dostává k citlivým materiálům odhalujícím mučení iráckých zajatců dánskými vojáky.

Druhý režisér v hlavní porotě, Angličan Daniel Mulloy, je jedním z nejúspěšnějších režisérů krátkometrážních filmů v Evropě. Za svých pět filmů z celkového počtu šesti získal tento britský autor (vystudovaný výtvarník) na různých přehlídkách více než 60 ocenění.

Momentálně se připravuje na svůj vstup do celovečerní tvorby, a to hned ve dvou projektech. Jeden z nich vznikl shodou okolností z iniciativy dánských filmařů (mj. Larse von Triera a Thomase Anderse Jensena) – jedná se o trilogii, kde každý z filmů bude debutem nadějného evropského režiséra. Volba Dánů padla v jednom případě na Mulloye.

Na festivalu diváci uvidí čtyři Mulloyovy snímky – Sister (2004), Antonio’s Breakfast (2005), Dad (2006) a Son (2007).

Reklama

Související články

Bad Religion vyučovali jak hrát punk rock

Ani ne dva měsíce po Green Day vystoupila v Praze skupina, bez níž by celá pop punková vlna jen stěží vznikla. Ve středu hráli ve zcela zaplněném Lucerna Music...

Státní opera Praha zahajuje Verdim

Státní opera Praha zahájí ve čtvrtek 19. srpna již tradičně novou sezónu přehlídkou svých inscenací oper Giuseppe Verdiho. Během letošního již osmnáctého...

Výběr článků

Načítám