Hlavní obsah

Pražské křižovatky zahájí inscenace Krzysztofa Warlikowského

Právo, rh

Inscenace Odjíždíme (Wyjeżdżamy) z produkce varšavského divadla Nowy Teatr zahájí v sobotu 21. listopadu v 19 hodin festival Pražské křižovatky. Samozřejmě pouze v online podobě. Na webu pražského Národního divadla i Facebooku Činohry ND a Pražských křižovatek bude k vidění po dobu 36 hodin.

Foto: Magda Hueckel

Téma inscenace Odjíždíme rezonuje s pocity a zkušenostmi dnešního občana Evropy.

Článek

Mezinárodní divadelní festival Pražské křižovatky vznikl v Národním divadle v roce 2016 jako pocta k nedožitým osmdesátinám prezidenta a dramatika Václava Havla s cílem seznamovat české diváky s inscenacemi kladoucími otázky po smyslu divadla tady a teď i po způsobu jeho komunikace s diváky. Kromě inspirativních zahraničních inscenací přiváží do Prahy i jejich tvůrce, s nimiž pořádá diskusní setkání.

V inscenaci Odjíždíme se významný evropský režisér Krzysztof Warlikowski vrátil dvanáct let po úspěchu svého uvedení tragikomedie Krum k dílu izraelského dramatika Chanocha Levina, a to prostřednictvím jeho hry Suitcase Packers (Baliči kufrů).

Roky, které uplynuly od uvedení prvního textu, přinesly Polsku i Evropě nejeden dramatický okamžik. A tak se vrtkavý snílek Krum z předešlé hry vrací po neúspěšné výpravě do zahraničí do vlasti, v níž snad všichni umírají nebo se alespoň někam balí a chystají. Velká světová migrace lidí nachází v Levinově textu svou místní tvář a místní měřítko, jež odrážejí úzkosti a pohyby probíhající v makroměřítku.

Nowy Teatr se hodlal letošního ročníku Pražských křižovatek zúčastnit již od chvíle, kdy bylo zřejmé, že opatření proti šíření pandemie vytvoří komplikovanější prostředí pro sdílení kultury a umění. Záznam inscenace proto tvůrci vybavili titulky v několika jazycích, včetně češtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám