Hlavní obsah

EXIT Festival přivítal desítky tisíc návštěvníků i interprety z celého světa

Právo, Lukáš Nedomlel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncerty Iggy Azaley a Afrojacka odstartovaly nový ročník největšího balkánského hudebního festivalu EXIT v srbském Novém Sadu. Ve čtvrtek se v Petrovaradinské pevnosti sešlo na padesát tisíc lidí, aby pod letošním heslem Together. Always (Společně, navždy) oslavili hudbu, život a lásku ve všech jejích podobách.

Foto: archiv pořadatelů festivalu

Atmosféra prvního dne na festivalu Exit.

Článek

Letošní motto festivalu se nese v duchu dlouhodobé činnosti EXIT festivalu a nadace EXIT, která vyrostla ze studentského hnutí za mír na sklonku války v Jugoslávii s jasným cílem – klid zbraní a mír na Balkánském poloostrově. Toto poslání tak organizátoři v kontextu dnešní situace na Ukrajině akcentovali ještě silněji než v předcházejících letech a při úvodním ceremoniálu vyslovili jasné přání. Mír na celé planetě Zemi. Následná light show a ohňostroj pak plynule přešly do koncertu hlavní hvězdy večera, Australanky Iggy Azaley.

Světově známá raperka a zpěvačka nastoupila s pořádnou dávkou energie, která hned během prvních minut roztančila dav fanoušků před pódiem. Během koncertu neopomněla žádný ze svých hitů, které prokládala písněmi z poslední desky The End of an Era. Energie. Postupně však ztrácela energii a ve druhé polovině koncertu byly cítit slabší momenty. Ty nakonec rozptýlila závěrečným hitem Fancy.

Po ní převzal program nizozemský producent a DJ Afrojack, jehož koncert se skvělou světelnou show dovršil žánrovou pestrost EXIT festivalu. Jenom na hlavní scéně se první den vystřídaly grindcorové legendy Napalm Death, slovinská zpěvačka Senidah, rapový showcase Back to the Future a již zmínění Iggy Azalea a Afrojack.

„Letos jsem byla na několika velkých českých festivalech, které jsem si maximálně užila. Na EXITu jsem poprvé a velmi mě překvapila jeho velikost a areálu Petrovaradinské pevnosti v kombinaci s přátelskou atmosférou a tím, jak je pro českého návštěvníka cenově dostupný,” řekla o svých zážitcích z prvního festivalového dne návštěvnice z Česka Karolína Staniczková.

Po Petrovaradínské pevnosti je rozeseto šestnáct pódií, která jsou žánrově rozdělená a nabízejí návštěvníkům možnost pendlovat mezi nimi a poslechnout si řadu skvělých lokálních i zahraničních vystupujících. První festivalový den mezi nimi vyčnívaly kapely KoiKoi ze Srbska a Joker Out ze Slovinska.

EXIT Festival pokračuje až do pondělního rána a vystoupí na něm několik stovek umělců, v jejichž čele budou stát Nick Cave & The Bad Seeds nebo Calvin Harris.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám