Hlavní obsah

Dospělí v místnosti na Festivalu francouzských filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposledním filmem na Festivalu francouzských filmů, který probíhá online na portálu DAFilms.cz, je dnes od 20.30 hodin nový snímek režiséra Costy-Gavrase Dospělí v místnosti. Filmař řeckého původu v něm na motivy politických memoárů ekonoma a politika Janise Varufakise zpracoval téma řecké krize z roku 2015, kdy se země dostala na pokraj bankrotu.

Dospělí v místnostiVideo: Wild Bunch Distribution

 
Článek

Dospělí v místnosti se odehrávají za zavřenými dveřmi, kde Costa-Gavras rozehrává univerzálně platný příběh o národu, který se ocitl v dluhové pasti. Nad lidskostí a soucitem v něm vítězí svévolně přijímaná rozhodnutí o dalším utahování opasků. Každý z účastníků sehrává svůj part, všichni jednají výhradně v souladu se svými zájmy.

„Od začátku krize, která začala v roce 2008 a trvala více než deset let, jsem cítil, že se země dostává do vleklého dramatu. Myšlenka natočit o tom film přišla v okamžiku, kdy jsem si uvědomil, že většina Řeků se ocitla v pasti chudoby, z níž nemůže vystoupit,“ říká Costa-Gavras.

K situaci shromáždil a prostudoval informace v řečtině, francouzštině i angličtině. „Byly mezi nimi kvalitní analýzy, ale také vzájemně si odporující údaje, vytáčky, útoky a spousta neprůhledných předpovědí,“ dodává.

Režisér se v Řecku narodil, ale už jako mladík odešel do Francie. „Nikdy nezapomenete na zemi, v níž jste se narodili. Navíc když je to Řecko. Odešel jsem, protože se mladým lidem z mé společenské vrstvy nenabízelo nic jiného než prožít život podřízený teokratické demokracii. Francie, kam jsem se přistěhoval, mi umožnila splnit si víc, než jsem si vysnil. Ale současná řecká krize zemi uvrhla do situace, před níž jsem tehdy utíkal. Proto jsem přirozeně pocítil potřebu vyjádřit svůj nesouhlas,“ tvrdí.

Sedmaosmdesátiletý Costa-Gavras je mistr politických dramat, za která dostal množství mezinárodních ocenění. Už jeho první film tohoto žánru, Z s Yvesem Montandem v hlavní roli, získal Oscara za zahraniční film.

Za snímek Nezvěstný s Jackem Lemmonem, odehrávající se v Chile v roce 1973, dostal o dvacet let později Oscara za scénář a Zlatou palmu v Cannes. Soudní drama Hrací skříňka vyhrálo na Berlinale 1989.

Pro české publikum je zajímavý titul Doznání (1970), který byl natočen podle autobiografické knihy Artura Londona a popisoval soudní proces s Rudolfem Slánským. A na Berlinale měl v roce 1993 výborný ohlas snímek Malá Apokalypsa, v němž režisér svěřil hlavní roli polského spisovatele Jiřímu Menzelovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám