Hlavní obsah

Colours přivítají Youssou N´Doura a další hvězdy afro-popu i hip-hopu

Novinky, Stanislav Dvořák

Na festivalu Colours of Ostrava zazpívá v červenci i jedna z největších hvězd world music posledních 40 let, Youssou N´Dour ze Senegalu. Celosvětově prorazil do mainstreamu v devadesátých letech díky popovému hitu 7 seconds. Colours budou plné afro-popu, afro-dubu, soulu a hip-hopu.

Foto: Colours of Ostrava

Zpěvák Youssou N´Dour

Článek

Youssou N´Dour přijede do Ostravy s kapelou Le Super Étoile de Dakar.

„Dějiny moderní africké hudby stojí a padají s šedesátiletým úchvatným zpěvákem. To on - snad nejvíc ze všech umělců – k ní přitáhl pozornost západních posluchačů. Zboural spoustu přežívajících předsudků a ukázal její neomezené možnosti,” tvrdí dramaturg Jiří Moravčík. Youssou N´Dour v podstatě vynalezl novodobý městský styl mbalax, složil více než pět set skladeb, natočil nespočet přelomových alb, získal cenu Grammy a mnoho dalších.

Malijská zpěvačka a kytaristka Fatoumata Diawara za výbušnou afropopovou desku Fenfo získala nominaci na Grammy a propracovala se na pozici jedné z nejvlivnějších západoafrických ženských mluvčích. Hrála ve filmech oceněných Césary a nominovaných na Oscary, natáčela s Robertem Fonsecou, Herbiem Hancockem, Matthieuem Chedidem, elektronickým duem Disclosure, Tonym Allenem a přidala se k Africa Expressu Damona Albarna.

Foto: Colours

Fatoumata Diawara

Z afrických umělců dále přijede třeba zpěvačka Muthoni Drummer Queen z Keni, skupina Kokoko! z Konga a psychedelická londýnsko-gambijská kapela Fofoulah.

Jiné styly zastupují The Lumineers, pop-folk-rockoví romantici s chytlavými refrény, nebo norský zázrak Sigrid, druhá nejmladší vítězka prestižní ankety BBC Music Sound of 2018. Vystupovala v Glastonbury a na Coachelle. Vydala debutové album Sucker Punch, zatímco v žebříčcích bodovaly virální hity Don’t Kill My Vibe nebo Strangers.

Foto: Colours

Sigrid

Rovněž z Norska pochází kapela Wardruna, hudební projekt skladatele, zpěváka a muzikanta Einara Selvika aka Kvitrafna, čerpající z vášně pro severskou mytologii a spiritualismus, inspirovaný pohanskou runovou abecedou futhark ukrývající moudrost severských národů.

Ska-punkoví Bazzookas se na Colours of Ostrava vrátí po pěti letech s novým albem.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 15. do 18. července 2020 v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Vstupenky jsou v prodeji na www.colours.cz a v sítích GoOut a Ticketportal.

Koncerty roku 2020: Aerosmith, Clapton, Guns N' Roses, Sting i Ozzy

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám