Hlavní obsah

Festival Punkt i u nás propojí koncerty s jejich remixy

Novinky, Alex Švamberk

Legendární festival Punkt kombinující živou hudbu s remixy, který založili norští experimentátoři Jan Bang a Erik Honoré, se příští týden uskuteční v Praze a Brně. Po koncertech českých i severských kapel a muzikantů, včetně Orchestru Berg, Clarinet Factory, trumpetisty Nilse Pettera Molvæera nebo Fennesze bude následovat jejich remixování od obou zakladatelů festivalu i Floexe nebo Fennesze. Před koncertem oba zakladatelé odpovídali Novinkám.

Foto: Punkt Festival

Jan Bang

Článek

Co očekáváte od festivalu Punkt v Praze a v Brně?

Bang: Hlavním cílem pro Erika i pro mě je dívat se po nových kombinacích muzikantů, které známe z Punktu, s dalšími. Jsem zvědavý a vzrušený z toho, že uslyším české umělce a osobně se s nimi potkám. Floexe jsem už potkal při předchozích návštěvách, ale jsem zvědavý, jak to všechno vyjde dohromady.

Honoré: Doufám, že po umělecké stránce to vyjde dobře, že všechna spojení norských a českých hudebníků se ukážou jako dobrá volba. Měly by tam být nějaké skutečně zajímavé kombinace koncertů a živého remixování.

Jak jste vybírali účastníky pro pražské a brněnské koncerty?

Honoré: Mezi norskými umělci jsou většinou hudebníci, se kterými jsme Jan Bang a já už dříve pracovali naživo i ve studiu, jako jsou Molvær, Endresen, Martinsen, Kleive, Zach, Aarset a Drake, nebo ti, které jsme poslouchali a uznáváme je, jako jsou Streifenjunko, Sheriffs of Nothingness, Fennesz a Stian Balducci. České umělce navrhla organizace Music Infinity, v centru procesu stál Josef Sedloň.

Foto: Natalia Kutsepova

Erik Honoré

Bang: Na základě úzkého kontaktu s Josefem Sedloněm jsme našli nejlepší možný přehled toho, co existuje na hudební scéně v Praze. Josef je člověk, kterého znám roky, kterého respektuju a s nímž sdílím určité aspekty estetiky.

Co vás zaujalo na orchestru Berg, Clarinet Factory a Floexovi?

Honoré: S orchestrem Berg jsem se setkal už dříve na schůzce v Praze. Dostal jsem jejich CD, kde hrají hudbu mladých českých skladatelů, která se Janovi i mně velmi líbí.

Foto: Jan Šída

Floex při přebírání žánrových Andělů minulý pátek v Praze.

Když se objevil návrh zahrnout do projektu němý film s hudbou Město bez Židů, považovali jsme to za dobrý nápad, jak kvůli hudbě, tak kvůli tématu antisemitismu a xenofobie, které je bohužel stále aktuální.

Floexe jsme slyšeli už dříve a bavil nás. Když byl navržen, připadalo nám to velmi dobré, protože přidává elektroniku k akustické hudbě Clarinet Factory.

Duo Ireny a Vojtěcha Havlových jsem předtím neznal, ale právě v tom je půvab toho, když přenesete Punkt za hranice – objevíte nádherou hudbu, kterou bychom jinde nemohli slyšet.

Jak jste vybírali remixery a soubory, jejichž tvorba bude remixována?

Honoré: Jako vždy jsme zkoušeli vybrat remixery, u nichž věříme, že budou schopni dobrých reinterpretací koncertu. Vychází to z předchozích zkušeností a z poslechu umělců a skupin a zvažování, co bude k sobě dobře pasovat.

Foto: Tamara Černá

Clarinet Factory je multižánrový soubor.

Jak vznikl nápad zorganizovat festival Punkt?

Honoré: Punkt Festival jsme v roce 2005 založili Jan Bang a já. Festival pořádaný umělci je postaven na organicky se rozšiřující síti hudebníků a umělců na konceptu živého remixu.

Koncerty na hlavní scéně jsou použity jako zdroje zvuku a výchozí body pro živé remixování, které následuje hned po koncertu. Jeho publikum tak může naslouchat reinterpretaci – živému remixu koncertu, který právě slyšelo. Ta je postavena na interakci mezi elektronikou a muzikanty.

Foto: Novinky

Nils Petter Molvaer

Mezi umělci, kteří se zapojili do projektu Punkt, jsou Brian Eno, David Sylvian, Laurie Anderson, Jon Hassell, John Paul Jones, Ensemble Modern i norští improvizátoři jako Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen a Arve Henriksen.

Co vás zaujalo na živých remixech koncertů?

Bang: Je to náš způsob improvizace s elektronikou společně s muzikanty, kteří jsou zaměřeni více elektroakusticky. Můžeme takto vytvářet novou hudbu, což byl vždy náš cíl.

Honoré: Tento koncept prokázal, že je efektivním a zajímavým způsobem tvorby nové hudby kvůli svému aspektu improvizace a skutečnosti, že zvuková paleta se mění s každým remixem. Každý remix je unikátní.

Liší se nějak váš přístup, když remixujete druhé umělce, a když hrajete s dalšími muzikanty?

Bang: Práce ve studiu jako protiklad ke hraní na koncertech je pro nás dva odlišnou záležitostí a vyžaduje jiný přístup. Zatímco ve studiu je to více intelektuální cvičení v komponování a vytváření nových děl, živé hraní je silovější, proudí mi při něm krev jiným způsobem, je to komponování v okamžiku.

A jako improvizátoři při živém remixování se nijak nepřipravujeme, máme před sebou vždy prázdné plátno, pořád nám to připadá jako nejzajímavější přístup.

Jaké to je uvádět album Heliographs naživo?

Honoré: Zatím jsem to udělal jen jednou, v září na koncertě k vydání alba na Punktu v Kristiansandu. Něco z materiálu (z desky) bylo také součástí polského podzimního turné Nils Petter Molvær + Punkt. Obě zkušenosti byly radostné a také mi poskytly nové nápady, jak uvádět materiál živě, takže se těším, až to budu dělat v Praze.

Bude koncertní provedení Heliographu s Molværem podobné albu, nebo jen použijete obdobný koncept?

Honoré: Budu vycházet z materiálu alba, ale pro mě je důležité, že koncerty mají výrazný prvek improvizace, takže rám vytvořený ze skladeb alba dá hodně prostoru pro improvizaci.

Pro koho jsou určeny dílny na festivalu, které se konají vždy před koncerty?

Jako na festivalu Punktu v Kristiansandu se dílen zřejmě zúčastní hodně studentů hudby a pravděpodobně také nějací další muzikanti.

Program festivalu Punkt meets Music Infinity

Praha, Palác Akropolis

8. dubna 18:30

Irena a Vojtěch Havlovi, live remix: Erik Honoré, Ingar Zach, Streifenjunko + Sheriffs of Nothingness

Nils Petter Molvær, Hamid Drake, Eivind Aarset, Jan Bang; live remix: Per Martinsen

9. dubna, 18:30

Clarinet Factory + Floex;  live remix: Audun Kleive, Jan Bang

Clarinet Factory + Floex;  live remix: Audun Kleive, Jan Bang Erik HonoréHeliographs” + Nils Petter Molvær, Ingar Zach, Eivind Aarset, live remix: Stian Balducci

10. dubna: 18:30

orchestr Berg „City without Jews“;  live remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

orchestr Berg „City without Jews“;  live remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré Streifenjunko + Sheriffs of Nothingness;            live remix: Fennesz

Brno Fléda, 11. dubna, 20:00

orchestr BERG „City Without Jews”; live remix: Floex + Erik Honoré

Fennesz; live remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám