Hlavní obsah

Festival představuje street art a graffiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový pražský festival Wall Street představuje domácí i zahraniční tvůrce streetartové a graffiti scény. V ulicích po něm zůstane pět velkoformátových nástěnných maleb, takzvaných muralů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mural Chasing The Red Demon a jeho autor Aleksei Bordusov z Ukrajiny (uprostřed) s galeristou Petrem Hájkem a jeho kolegou Petrem Kopalem.

Článek

V Holešovicích ten svůj právě dokončil ukrajinský umělec vystupující pod jménem Aec Interesni Kazki.

Festival Wall Street se snaží navázat na výstavu Městem posedlí, která se konala před deseti lety v prostorách Městské knihovny a byla první větší přehlídkou v respektované veřejné instituci mapující fenomén street artu a graffiti.

Název nového pražského festivalu Wall Street odkazuje na ulici a stěny domů, na nichž umělci tvoří, ale také na stejnojmenný symbol světového byznysu. Poněkud ironicky se tím připomíná paradox, že mnozí z těchto dříve radikálních a nezávislých tvůrců začali svá díla časem úspěšně prodávat a dnes jsou za ně sběratelé ochotni vydávat obrovské částky.

Iniciátorem a ředitelem festivalu je galerista Petr Hájek z pražské The Chemistry Gallery, k němuž se přidali galeristé z Villy Pellé, Bold Gallery a Karpuchina Gallery. Všechny zúčastněné galerie se zapojily jak výstavami, tak doprovodnými programy.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Mural art Michala Škapy v karlínské ulici Křižíkova.

Bienále

„Když jsem v roce 2008 začínal s The Chemistry Gallery, chtěl jsem se původně věnovat právě streetartové scéně, ale potom jsem si uvědomil, že tolik autorů tady zase nemáme, abych na nich mohl stavět celoroční program, a tak jsem se zaměřil hlavně na mladé začínající tvůrce z uměleckých škol. Jenže streetartovou scénu mám opravdu moc rád, a tak se každý rok snažím uspořádat aspoň dvě tři výstavy autorům, kteří vycházejí právě z tohoto prostředí. Asi před pěti lety se pak zrodila i myšlenka věnovat této scéně speciální festival. Letos se ji konečně podařilo uskutečnit, a to hlavně díky tomu, že jsme se spojili s programem Umění pro město, který má Galerie hl. města Prahy,“ řekl Petr Hájek Právu.

Nový pražský festival, jehož první ročník se koná od začátku června do konce září, se bude konat jako bienále a každé dva roky by měl kromě výstav v galeriích přinést do ulic Prahy i několik nových legálních velkoformátových maleb ve veřejném prostoru, takzvaných muralů.

Letos je postupně vytvářejí český tvůrce Michal Škapa neboli Tron, který maluje dva obrazy, a tři pozvaní zahraniční tvůrci: německé duo Innerfields, ukrajinský umělec Aec Interesni Kazki a polská legenda street artu M-City, který přijede do Prahy v září. „Líbí se nám spíš figurativní styl, tak jsme si podle toho sestavili seznam tvůrců, z něhož vybíráme,“ vysvětlil Hájek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na domě v holešovické ulici Za Papírnou je obraz Bordusova.

Rudý démon

Domy vhodné pro muraly vyhledávají prý pořadatelé systematicky. Následuje jednání s majiteli, občas se prý i stane, že k dohodě nad výtvarnými návrhy nakonec nedojde. Například pro M-Cityho mural, který má vzniknout během září, museli pořadatelé najít jiné místo.

Michal Škapa už dokončil malbu v Karlíně, přičemž druhá ještě vznikne ve Vršovicích, a berlínští Innerfields vytvořili jednu ze svých proslulých realistických maleb na Invalidovně. Ukrajinský umělec Aec Interesni Kazki, vlastním jménem Aleksei Bordusov, právě dokončil poblíž holešovického nádraží mural s názvem Chasing The Red Demon (česky Pronásledování Rudého démona).

Obraz věnoval svojí rodné zemi a její obraně před ruskou agresí. Inspiroval se přitom i historií České republiky a jejím bojem proti komunistické nadvládě. „Rudý démon je alegorií zobrazující sovětský komunismus, který zosobňuje i moderní Rusko, jeho imperiální ambice a tyranii,“ vysvětlil umělec. Svoje poselství také napsal na spodní část obrazu.

Tajemné bytosti

„Aec Interesni Kazki je známý svými neo surrealistickými obrazy po celém světě,“ upozorňuje Hájek. Ukrajinský umělec už deset let cestuje z kontinentu na kontinent, a tak jeho velkoformátové malby zdobí nejen ulice v Evropě, ale i v USA, v Brazílii nebo Austrálii. Od počátku války na Ukrajině však žije s manželkou přechodně na Tenerife, kde ho ruský útok zastihl během rodinné dovolené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

A v karlínské ulici K Olympiku mural od Innerfields.

„Typické jsou pro něj jasné a poutavé muraly, které vynikají sytými barvami a jsou často doplněné černobílými kresbami. Bývají inspirované vědou, náboženstvím, mytologií, kosmologií a mýty. Využívá přitom motivy, které vypadají jako imaginární bytosti z pohádky. Srovnání s nimi není náhodné, jeho přezdívka Interesni Kazki v češtině doslova znamená Zajímavé pohádky,“ vysvětluje Hájek. Počáteční trojice písmen v pseudonymu odkazuje na skutečné jméno umělce. V minulosti, kdy se věnoval graffiti, ji používal jako podpis neboli tag.

Výstava

Poslední týdny festivalu provází také výstava v The Chemistry Gallery. Pod názvem Mind The Gap představuje tři zahraniční tvůrce muralů a českého autora Matěje Janáka, přičemž všichni v tvorbě vycházejí ze své graffiti minulosti. Berlínské duo Innerfields vystavuje realistické figurativní obrazy, v nichž digitální obsah lidi spíše odděluje, než sbližuje. Polský M-City přivezl svůj typický městský konstruktivismus blízký geometrické abstrakci. Ukrajinský Aec Interesni Kazki tematicky reflektuje ukrajinskou současnost v obraze Somnia Belli (Sen o válce).

Může se vám hodit na Firmy.cz: The Chemistry Gallery, Galerie Villa Pellé, Bold Gallery

Reklama

Související témata:
Wall Street Prague

Výběr článků

Načítám