Hlavní obsah

Festival Pražské křižovatky uctí Václava Havla

Právo, rh

Nový mezinárodní divadelní festival věnovaný odkazu dramatika a exprezidenta Václava Havla uvede v život pražské Národní divadlo a Knihovna Václava Havla.

Foto: Josef Horázný, Martin Štěrba, ČTK

Václav Havel by se 5. října dožil osmdesáti let.

Článek

Od 4. do 9. října představí pod názvem Pražské křižovatky s podtitulem To Havel With Love v metropoli divadelní soubory z Ukrajiny a Běloruska, jež svou tvorbou bojují za svobodu. Víkend pak bude patřit maratonu havlovských inscenací tuzemských režisérů. Impulzem k vzniku festivalu byl i fakt, že 5. října by se Václav Havel dožil osmdesáti let.

„Jsem přesvědčený, že je třeba jeho odkaz stále více připomínat. Otázka etických a morálních hodnot, která panu prezidentovi tolik ležela na srdci, je odsouvána do pozadí. Je naše zodpovědnost, abychom jeho štafetu nesli dál,“ řekl na tiskové konferenci k novému festivalu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Čestným festivalovým hostem bude nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová, ukrajinská novinářka a spisovatelka žijící v běloruském Minsku, která je jedním z největších kritiků diktátorského režimu své země a obecně i poměrů sovětské i postsovětské doby v Rusku.

„Havlův odkaz chápeme tak, že Havel celý svůj život věnoval boji za svobodu a demokracii. Dnes by se určitě solidarizoval s umělci, kteří žijí v zemích, které nejsou tak šťastné jako ta naše,“ řekl ředitel festivalu Michal Dočekal. I proto pořadatelé festivalu pozvali divadla z Běloruska, Ruska a Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Čestným hostem festivalu je nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015 Světlana Alexijevičová.

Festival otevře 4. října instalace sochy Kurta Gebauera Srdce pro V. H. na piazettě mezi historickou budovou Národního divadla a Novou scénou. Sto šedesát centimetrů vysoké srdce bude z měkkého materiálu, na který mohou lidé psát a rýt své vzkazy Václavu Havlovi. Výsledek se poté odlije do laminátu a vznikne dílo, které bude v noci svítit.

Víkend 8. a 9. října se bude jmenovat Osmdesát hodin s Václavem Havlem a uvede inscenace Havlových her, které mají na repertoáru česká divadla. Hrát se bude na piazzetě, na Nové scéně, v technologických tunelech Národního divadla i v nově získané budově Themosu. Knihovna Václava Havla, která je partnerem festivalu, uvede nedávno objevenou hru o Havlově ráčkování, kterou společně napsali Václav Havel a Pavel Kohout, jenž bude, spolu s Havlovým bratrem Ivanem, protagonistou inscenace s názvem Rr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám