Hlavní obsah

Festival Pohoda skončil. Další hvězdou byla vynikající Lianne La Havas

Vyprodaný pětadvacátý ročník největšího hudebního svátku na Slovensku skončil. V neděli ráno se tradičně „vítalo slunko“, následovala ekumenická bohoslužba. Sobotní headlineři Black Pumas nakonec nevystoupili, přesto se na hlavním pódiu děly pozoruhodné věci.

Foto: Festival Pohoda/ Naďa Koščík

Krásný koncert odehrála britská zpěvačka a kytaristka Lianne La Havas.

Článek

Nejprve v pozdním sobotním odpoledni vystoupila americká indie rocková kapela Snail Mail s hlasově indisponovanou zpěvačkou Lindsey Jordan. „Tak lidi, co je? Jsme z Ameriky,“ snažila se rozseknout vlažné přijetí publika zpívající kytaristka s černou mašlí kolem krku.

„Zítra se vracíme domů. Vy jste naše poslední zastávka na našem turné,“ zapištěla ještě. Kapela hrála slušně, ale frontmanka místy působila společensky unaveně. Anebo byla jen prachobyčejně unavená, což se projevilo na jejím hlase. Zanechala rozpačitý dojem. Snad příště to bude lepší.

Slovenská Alicia Keys nebo ukrajinský rap na festivalu Pohoda

Kultura

O přesně opačný zážitek se postarala 32letá britská zpěvačka Lianne La Havas, která přijela s celým ansámblem. V roce 2019 vystoupila na Pohodě sama, jen ona s kytarou. Hudební recenzenti ji vychvalovali do nebes. „Byl to krásný koncert,“ psali. I tentokrát napůl Řekyně, napůl Jamajčanka vyrůstající v Londýně předvedla pozitivním nábojem a úsměvy pulzující vystoupení, i když dvakrát zapomněla tu kousek textu, tu dva akordy. Bylo jí ale vrchovatě odpuštěno, protože se ukázala jako umělkyně, na jejíž další koncert stojí za to zajít.

Foto: Festival Pohoda/ Rebeka Brábliková

Martin Huba v představení Kontrabas

Po půlnoci plochu trenčínského letiště prozářila z hlavní stage chytlavá audiovizuální show FVLCRVM slovenského hudebníka Pišty Kráľoviče. Nečekaně ohromující zážitek a překvapení festivalu.

Potlesk pro Black Midi i jihokorejské rappery

Velký potlesk si vysloužily hvězdy britské progrese Black Midi či slovenská alternativní klasika Bez ladu a skladu, kterou spoluzakládal ředitel festivalu Michal Kaščák. Ten oslavil padesátku a ve festivalovém deníku mu k jubileu mimo jiné popřál hudebník David Koller: „Viděl jsem asi šestnáctiletého chlapce, jak ovládl pódium, v obleku jako celá kapela. Velmi se mi to líbilo. Měl jsem dojem, že to bylo uvolněnější než české kapely vystrašené stálým tlakem establishmentu a zákazy všeho druhu. Celá Praha tehdy mluvila u Bez ladu a skladu.“

Foto: Festival Pohoda/ Adam Zvolenský

Slovenská alternativní kapela Bez ladu a skladu

Velká umělecká překvapení se odehrávala i na menších pódiích: Islanďanky z Gróa, islandská hudebnice Lay Low nebo jihokorejské rapperské seskupení Balming Tiger.

Úspěch měli Acid Arab Live, čínsko-americký DJ ZHU nebo legendární techno producent Richie Hawtin.

Program festivalové Pohody plnily i besedy nebo divadelní představení. Své tříleté působení v úřadu shrnula slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, herec Martin Huba přijel s legendární inscenací Studia L+S nazvanou Kontrabas. Monodrama o kontrabasistovi, který nikdy nebude udávat tón v orchestru, otevřel nejtajnější zákoutí lidské duše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám