Hlavní obsah

Festival Letní Letná představí hlavně francouzský cirkus

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošnímu ročníku festivalu Letní Letná budou vévodit francouzské soubory. Lidé se mohou těšit i na nejlepší tuzemské akrobaty, žongléry a klauny. Na velkolepém zahájení 12. srpna vystoupí pod širým nebem francouzská provazochodkyně Johanne Humbletová.

Festival Letní Letná představí to nejlepší ze světa nového cirkusuVideo: Novinky

 
Článek

Před dvěma lety jsme na festivalu mohli spatřit dechberoucí vystoupení Tatiany-Mosio Bongonga, která po laně přešla řeku Vltavu ve výšce 35 metrů. Tentokrát přijede provazochodkyně Johanne Humbletová z francouzského souboru Les Filles Du Renard Pale. V představení Résiste bude nad hlavami diváků zdolávat jeden risk za druhým v doprovodu živé hudby.

Bez jištění a 35 metrů nad vodou. Provazochodkyně přešla přes Vltavu

Koktejl

Čtveřice akrobatů ze souboru Cirque La Compagnie vystoupí letos v Praze poprvé, a to na doporučení prestižního novocirkusového festivalu BIAC Marseille. Jejich vystoupení plné adrenalinu a osobitého smyslu pro humor tak balancuje na pomezí prvotřídního cirkusu a grotesky.

„Využíváme mnoho prvků akrobacie, lávky nebo čínskou tyč. Jde o velmi rychlé představení, které doprovází humor a zpěv,“ popisuje jeden z akrobatů.

Foto: Novinky

Zkouška jednoho ze souborů

Diváci se mohou těšit také na Cirque Le Roux nebo Compagnie 100 Issues.

Festival Letní Letná nabídne jedinečnou příležitost seznámit se hlavně s novinkami z české novocirkusové scény. Očekávat můžete nejen premiérové představení Vpřed, k němuž se Žongléros Ansámbl inspiroval optickou básní Václava Havla.

Foto: Novinky

Letní Letná začíná ve čtvrtek 12. srpna.

Dětská scéna

Rozmanitý program bude připravený i pro ty nejmenší. Malým divákům bude patřit Dětská scéna, na které se mohou těšit na vystoupení švýcarského klaunského dua Compagnie Due, které boří jazykovou bariéru pravidelně. Na programu je jejich čistá šaškárna OH!. Dostane se však i na klasické pohádky, ačkoli v trochu neobvyklém pojetí.

Díky doprovodnému programu se mohou návštěvníci přiučit i tzv. funamblusmu neboli chození po laně s balanční tyčí, vyzkoušet si točení talířů, chůzi po střepech nebo se mohou zapojit do výtvarných workshopů. Myslí se na začátečníky i pokročilé, proto budou po celém areálu zkušení lektoři.

Letní Letnou otevřou španělští akrobaté

Kultura

Již 18. ročník mezinárodního festivalu Letní Letná se uskuteční od 12.–31. srpna v pražských Letenských sadech.

„Těšit se můžeme hlavně na to, že festival je opět v plné síle a plné verzi, jako to bylo před covidem,“ říká Jiří Turek, ředitel festivalu Letní Letná. Všichni návštěvníci budou mít také možnost otestovat se proti onemocnění covid-19 přímo na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám