Hlavní obsah

Festival francouzského filmu uvede online sedm lahůdek. Představí se i Aznavour a Godard

Právo, Věra Míšková

V online prostoru, ale se silným programem přijde k divákům v celé republice od 19. do 25. listopadu Festival francouzského filmu. Tradičně uvádí to nejzajímavější, co v zemi galského kohouta v poslední době vzniklo. A i když je letos počet filmů nižší než obvykle, čekají na diváky skutečné lahůdky.

Znělka Festivalu francouzského filmu Video: Festival francouzského filmu

 
Článek

Vzhledem k bezpečnostním opatřením se bude 23. ročník festivalu konat na portálu Dafilms, kde je na sedm večerů připraveno sedm exkluzivních filmů a bonusový program dostupný po celý týden. Program začne každý večer ve 20.30 hodin, vstupné na každý film je 99 Kč, na bonusový program 59 Kč a krátké filmy uvádí festival zdarma. Vše o programu a registraci najdou diváci na stránkách www.festivalff.cz.

Přehlídku zahájí dokument Aznavour a jeho svět o světoznámém francouzském šansoniérovi, zpěvákovi a textaři arménského původu Charlesi Aznavourovi režiséra Marka di Domenika s komentářem vynikajícího francouzského herce Romaina Durise.

Foto: Festival francouzského filmu

Festival zahájí dokument Aznavour a jeho svět.

Odhaluje život muže, který byl zároveň hercem, politickým aktivistou, diplomatem i filmařem. Svou první kameru dostal v roce 1948 od Edith Piaf a až do roku 1982 s ní natočil hodiny materiálu pro svůj filmový deník. Z něj pak vybírali Aznavour a Marc di Domenico v roce 2018 těsně před Aznavourovou smrtí záběry, které tvoří základ dokumentu.

O plachých romancích

Milovníky romantických komedií potěší snímek Na palubu! režiséra Guillauma Braka, který měl premiéru letos v únoru na MFF v Berlíně v sekci Panorama a získal zde cenu FIPRESCI. Do české distribuce je naplánován na únor příštího roku, festivaloví diváci si tedy mohou pustit tento poetický film, který vypráví o síle nečekaného přátelství, plachých romancích a čase dospívání, v předpremiéře.

Dokument Žena zachycuje celosvětový projekt Anastasie Mikové a Yana Arthuse-Betranda, v němž tvůrci nechávají promluvit více než dva tisíce různých žen napříč padesáti zeměmi celého světa. Promlouvají o tom, co znamená být ženou v každodenním životě i obecně, a nabízejí nové pohledy na lásku i mateřství. Zamýšlejí se také nad otázkami emancipace, politiky, moci a nezávislosti, sexuality, tabu a násilí.

Foto: Aerofilms

Léto 85

Novinku režiséra Françoise Ozona Léto 85 mohli ještě před zavřením kin vidět diváci na plátně, ale měli na to jen velmi krátký čas. Další příležitost nabízí festivalová projekce. Film, jak číslovka v názvu napovídá, dýchá atmosférou času walkmanů, plísňákových džín a šusťákových bund i řady hitů té doby.

Tehdy potkává šestnáctiletý Alexis staršího charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku a poznávání dospělého světa. Zážitky rychle nabývají na intenzitě, než se vše osudově zvrtne a Alexis se stává hlavním podezřelým v policejním vyšetřování.

Připomínka výkonu provazochodkyně

Snímek Provazochodkyně nad Prahou režisérů Václava Flegla a Jakuba Vovese dokumentuje přechod francouzské provazochodkyně a výrazné osobnosti francouzského nového cirkusu Tatiany Mosio-Bongongy přes Vltavu v rámci Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v roce 2019.

Festival přináší také exkluzivní uvedení nejnovějšího filmu režiséra Costy-Gavrase Dospělí v místnosti, ve kterém režisér na motivy politických memoárů ekonoma a politika Janise Varufakise zpracoval téma řecké krize z roku 2015, kdy se tamější ekonomika ocitla v nejisté situaci a země byla na pokraji bankrotu.

U příležitosti životního jubilea představitele francouzské nové vlny Jean-Luka Godarda, který 3. prosince 2020 oslaví 90. narozeniny, uvede festival snímek Obávaný režiséra Michela Hazanaviciuse. Zavede diváky do Paříže roku 1967, kdy Godard natáčel snímek La Chinoise s tehdy sedmnáctiletou Anne Wiazemskou, ženou, kterou miloval a později se s ní oženil.

Nicméně kritika filmu vyvolala u Godarda hluboké pochybnosti, ještě umocněné událostmi května 1968. Krize, kterou filmař prochází, ho zásadně proměňuje...

V bonusové části festival připomene osobnost francouzského producenta a režiséra Artemia Benkiho, který pracoval od začátku 90. let v Praze. U příležitosti jeho letošního úmrtí bude uveden jeho celovečerní režijní debut Sólo, který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku. Program nabídne po celou dobu také pásmo krátkých filmů sestavené ve spolupráci se společností Unifrance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám