Hlavní obsah

Festival Divadlo zahájí pětihodinová inscenace

Právo, rh

Čtyřiašedesát představení a doprovodných akcí nabídne 29. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který se uskuteční od 15. do 23. září v Plzni. Program otevře více než pětihodinová inscenace Austerlitz polského režiséra Krystiana Lupy.

Foto: Laura Vancevičiene

Inscenace Austerlitz se zabývá otázkami války a holocaustu.

Článek

Scénická adaptace románu W. G. Sebalda mapuje dění v Evropě od roku 1939 do konce století. Optikou osobní zkušenosti nahlíží na škody, které napáchala válka a holocaust. Inscenaci v Plzni uvede litevské Divadlo mladých, které bude jedním ze čtyř velkých zahraničních festivalových produkcí.

Spojené soubory TR Varšava a Narodowy Stary Teatr z Krakova zahrají v Plzni současnou verzi Čechovova dramatu 3Sestry belgického režiséra Luka Percevala a belgické divadlo NTGent uvede inscenaci Rodina švýcarského režiséra Milo Raua, inspirovanou skutečnou tragickou událostí. Slovenské komorné divadlo Martin představí inscenaci D1 (pracovní název) režiséra a dramatika Lukáše Brutovského o nekonečném budování slovenské dálnice.

Domácí program tradičně vybírá z toho nejlepšího, co se urodilo na jevištích divadel z Prahy, Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce a Ostravy v covidem komplikovaných posledních sezonách. Budou to mimo jiné Malý stvořitel/Der kleine Fratz a Manželská historie podle Augusta Strindberga v nastudování divadelního spolku JEDL. Dvěma tituly se představí i herec, režisér a dramatik Tomáš Dianiška, a sice inscenací ostravského Divadla Petra Bezruče Špinarka o zpěvačce Věře Špinarové a 294 statečných pražského Divadla pod Palmovkou o zákulisí atentátu na říšského protektora Heydricha.

Oficiální program zakončí v neděli 19. září festivalová premiéra inscenace Vina? pražského Dejvického divadla v režii Ivana Trojana.

Pro plzeňské diváky bude následovat tradiční epilog v podobě úspěšných titulů domácích divadel, budou to třeba Runners souboru Cirk La Putyka či Smrt obchodního cestujícího Městských divadel pražských, a to až do 23. září.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám