Hlavní obsah

Fenomén Nirvany stále žije

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let po smrti zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina je kolem skupiny Nirvana stále poměrně rušno. Vzhledem k tomu, že slavná grungeová trojice ze Seattlu má na světě stále mnoho příznivců, každá informace o vydání dosud neuveřejněné nahrávky má pro ně velkou cenu. Fanoušci se nyní mohou těšit na retrospektivní kolekci.

Foto: Studio Hamlet Železný Brod

Erosenky

Článek

Vyjde v letos v zimě v podobě 3CD boxu, který v limitované edici doplní také DVD s raritním záznamem koncertu skupiny na domácí párty v roce 1987, kdy začínala a o své budoucí slávě ani nesnila.

Původně mělo 3CD vyjít už v roce 2001 u příležitosti desetiletého výročí od emise průlomové desky Nevermind. Pro spory mezi Cobainovou manželkou Courtney Love a zbytkem Nirvany o autorská práva z toho ovšem nakonec sešlo.

Trojalbum bude obsahovat remasterované verze známých skladeb i raritní záznamy, včetně písně You Know You"re Right, která se objevila na předloňském výběru nazvaném prostě Nirvana. Právě zmíněná skladba byla předmětem dlouho trvajícího sporu mezi Courtney Love a baskytaristou Kristem Novoselicem a bubeníkem Davem Grohlem.

Poslední dny Kurta Cobaina

Příběh Kurta Cobaina se v dohledné době objeví i na filmovém plátně. Otázky, jež se vynořily bezprostředně po jeho tragickém skonu v dubnu 1994, zůstávají dosud z větší části nezodpovězené. Částečně do nich vnesl světlo celovečerní dokument Kurt & Courtney z roku 1999.

Navázat na něj bude chtít režisér Gus Van Sant, který v současné době dokončuje natáčení filmu Last Days (Poslední dny). Podle jeho mínění musel sedmadvacetiletý rocker čelit obdobně jako Shakespearův Hamlet vlastním démonům a duchům, kteří ho pronásledovali. "Dokážu si představit, co s ním prováděli a jak se cítil," tvrdí.

Jeho film by měl mít premiéru v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám