Hlavní obsah

Estetik Osolsobě odstoupil z umělecké rady JAMU, prý mlčela k hře hanobící křesťanství

Brno

Z umělecké rady Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) odstoupil estetik Petr Osolsobě. Vadilo mu to, že se umělecká rada nijak nevyslovila k uvedení kontroverzních inscenací Olivera Frljiče na festivalu Divadelní svět Brno. Osolsobě se v abdikačním dopise vymezil vůči hanobení křesťanství.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Snímek ze hry Naše násilí a vaše násilí. Představení v Brně vzbudilo vášně zejména kvůli scéně znásilnění muslimky Kristem, ačkoliv po ní následuje výzva k lásce bez rozdílu vyznání a ras.

Článek

Informace o abdikaci Osolsobě se ve čtvrtek začala šířit na sociálních sítích, potvrdil ji tajemník fakulty Ondřej Vodička. Osolsobě svůj krok v pondělí oznámil umělecké radě, v úterý napsal dopis akademické obci. Dopis na svém webu zveřejnil například spolek Brno+ kolem někdejšího náměstka primátora Roberta Kotziana.

"Divíme se hrubnutí společnosti a neřekneme nic k největší hrubosti v moderních dějinách českého divadla, na brněnské scéně a v našem uměleckém odvětví, za něž neseme zvláštní zodpovědnost," stojí v dopise.

Osolsobě působí na divadelní fakultě jako profesor pro obor dramatických umění, vyučuje třeba kořeny evropské kultury a estetiku divadla a dramatu. Jinak také vede Seminář estetiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. V umělecké radě divadelní fakulty, která je poradním orgánem děkana, byl 14 let.

Umělecké svobody si prý váží

Podle abdikačního dopisu si Osolsobě váží umělecké svobody. "Dobře vím, že svoboda umění a svoboda vůbec něco stojí. A když jsme ji konečně v roce 1989 získali, k čemu teď naší pasivitou posluchače vedeme? Že zneužívat svobodu ke snadnému hanobení křesťanství i Krista, ale i státní vlajky a jiných symbolů je normální umělecká volba a cesta?" uvedl v dopise.

Na festivalu Divadelní svět lidé mohli letos zhlédnout Frljičovy inscenace Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Proti druhé z nich protestovali křesťané před divadlem a radikálové z hnutí Slušní lidé přímo na jevišti. Kvůli hře i protestu padla trestní oznámení.

Někteří divadelní profesionálové oslovení v minulých dnech ČTK se nadále domnívají, že zařazení Frljičových her na festival bylo oprávněné dramaturgické rozhodnutí. Frljičova tvorba podle nich počítá s vypjatými reakcemi a je dobré ji českým divákům ukázat jako součást zprávy o současném stavu evropského divadla a podnět ke kritickému myšlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám