Hlavní obsah

Eggnoise zazářili v Lucerně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmičlenná kapela Eggnoise v úterý pokřtila své nové album What a World v pražském Lucerna Music Baru, kam se na tuto příjemnou akci přislo podívat asi přes 400 lidí.

Foto: Josef Zajíc

Start z Areálu Ostravských městkých lesů a zeleně. 16.3.2013

Článek

Křest odstartovalo promítání starých koncertů Eggnoise, díky kterému mohly návštěvníci koncertu sledovat, jak se z původní nadšené party vlasatých studentů vyvinula dnešní velmi silná a talentovaná sestava.

Na křtu byla rovněž uvedena ukázka z jejich chystaného videoklipu, který by měl být již brzy dokončen. Celý program dvojazyčně provázeli půvabna Francouzska a Španěl. Kapela s nadšením odehrála přes patnáct skladeb, z nichž některé byly dokonce provázené smyčcovym kvartetem a dydžiridou. Mladým hudebníkům se tak podařilo vytvořit uvolněnou, místy až rozvernou atmosféru a rozjásani fanoušci kapely tančili a vytrvale si žádali přídavku.

Kapela Eggnoise vznikla v roce 1994 a od té doby se v ní vystřídalo přes dvacet hudebníků. Kapela, která nemá daleko od swingu, je založena na živých nástrojích jako trumpeta, flétna, pozoun, klarinet či piano. V roce 1999 vydali Eggnoise svou první desku, která je dnes již sběratelským kouskem. Posluchači tak mají příležitost si na nové desce What a World poslechnout i některé starší skladby.

.:Rozhovor s frontamanem kapely Ondřejem Kopičkou:

Jak jste spokojeni s průběhem úterního křtu?

Hodně jsme riskovali při zapojení moderátorů-křtitelů, kteří nemluví česky. Nevěděli jsme, jak to lidi vezmou a zda tím koncert neztratí spád. Zdá se mi, že se nám tento risk vyplatil, neboť moderátorskými vstupy byl koncert stmelen v jakousi komplexní improvizaci s nejasným obsahem. No, ale hlavně to byla sranda.

Vaše texty jsou zpívány především v angličtině. Proč?

Angličtina je docela pěkný jazyk na zpívání... Čeština občas taky. Je výhodou, pokud člověk dokáže využívat různých jazyků jako hudebních nástrojů.

Na křtu jste prozradili, ze vás vaši rodiče od hudby odrazovali ze strachu, ze vás neuživí. Jakého názoru jste vy? Maji mladi hudebnici v Čechách šanci se živit jen hudbou?

Hudba bohužel neživí, živí hudební business. Proto na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Nicméně hudbou jsme živi, aniž by nás živila.

Na křtu jset promítli ukázky z vašeho chystaného videoklipu. Kdy bude hotový a jak jste na něj sehnali finanční prostředky?

Klip je již v podstatě hotový, zbývá jen provést konečný střih. Finančně klip zvládnout nám pomohl náš sponsor HVB banka a agentůra Simply Sirena, která klip točila.

Co Vas zaujalo ze současné české hudební scény?

Mě třeba zaujalo, kolik kapel používá trumpetu...

Kde vás posluchači opět uslyší?

11.10.03 ve Stanu u Hlinska, Festival New Model Party. 14.10.03 v Jazz klubu Železná v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám