Hlavní obsah

Dvořákovu Prahu zahájí kultovní díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert pro violoncello a orchestr h moll a Symfonie č. 9 e moll Z Nového světa Antonína Dvořáka v podání Mnichovských filharmoniků otevřou dnes večer v pražském Rudolfinu 15. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Až do 25. září festival nabídne téměř tři desítky hudebních zážitků.

Foto: IGOR STUDIO

Pablo Ferrández je novým fenoménem sólového violoncella.

Článek

Ve Dvořákově violoncellovém koncertu vystoupí jako sólista jednatřicetiletý španělský umělec Pablo Ferrández, který se letos v lednu úspěšně v Praze představil po boku německé houslové virtuosky Anne-Sophie Mutterové v Brahmsově extrémně náročném Dvojkoncertu pro housle a violoncello a moll na koncertě České filharmonie s dirigentem Manfredem Honeckem. Ferrández je označován kritikou za „nového génia violoncella“ a lze se těšit na jeho podání Dvořákovy tvorby.

Mnichovské filharmoniky bude ve Dvořákových nejpopulárnějších dílech řídit jihokorejský dirigent Myung-Whun Chung, který spolupracuje s předními světovými orchestry a kromě svých hudebních aktivit je znám i tím, že věnuje pozornost humanitárním a ekologickým problémům. V roce 1995 jej organizace UNESCO jmenovala Mužem roku a Korejská tisková asociace Mimořádnou osobností roku. Nyní působí jako první čestný kulturní velvyslanec Koreje v jejích dějinách.

V roce 2008 byl jako první dirigent jmenován Vyslancem dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF). Pod jeho taktovkou přednesou Mnichovští filharmonici v pátek 9. září v Rudolfinu i Symfonii č. 6 A dur Antona Brucknera a spolu s Pablem Ferrándezem zahrají Koncert pro violoncello a orchestr a moll Roberta Schumanna.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Rudolfinum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám