Hlavní obsah

Dvě dávky. Zemřel esenbák z Pelíšků Miroslav Kaman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipnice nad Sázavou

Rozkaz, ten zněl jasně. Nesmí projet za žádnou cenu. Nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo. Dvě dávky. Tak zní replika zřejmě nejslavnější role Miroslava Kamana z filmu Pelíšky, kde hrál inteligencí ne příliš obdařeného esenbáka. Kaman podle serveru idnes.cz zemřel ve věku 75 let v Lipnici nad Sázavou, kde v poslední době žil v domě s pečovatelskou službou.

Foto: ČTK

Herec Miroslav Kaman.

Článek

Informaci o úmrtí herce malých rolí serveru potvrdil starosta Lipnice Zdeněk Rafaj s tím, že Kaman zemřel už 12. května. I v důsledku opatření proti šíření koronaviru se o tom dozvěděli jen jeho nejbližší.

Kaman se v posledních letech usídlil na Vysočině, kde vyrůstal.

Filmovat však začal až po padesátce, po absolvování hornické školy pracoval v karvinských dolech. Po pracovním úraze, který se mu stal během závalu, se vrátil zpět na Vysočinu, kde byl závozníkem mlékárenské cisterny a poté vychovatelem v ústavu sociální péče pro dospělé.

Kristýna Badinková Nováková: Pelíšky už asi nepřekonám

Styl

Pak se přestěhoval do Prahy, kde zkusil několik zaměstnání a zároveň působil jako komparsista u filmu.

V bakalářské povídce režiséra Jana Hřebejka Poslední koncert si zahrál s Jiřím Sovákem i Vlastimilem Brodským, první výraznější roli však měl až v seriálu Zdivočelá země.

V roce 1999 jej Hřebejk obsadil v Pelíškách do role nepříliš bystrého člena Sboru národní bezpečnosti, který školákům vysvětloval, jak dostal s kolegou za úkol zlikvidovat diverzanta, muže s koženou brašnou, který nesměl za žádnou cenu projet. Vedle něj však zastřelili i pošťáka.

Režisér Jan Hřebejk: V Pelíšcích jsem udělal nejmíň chyb

Kultura

Touto rolí se mu u diváků dostalo velké popularity, proto jej později obsadil Hřebejk i do dalšího filmu, Horem pádem, kde hrál rovněž nedůvtipného policistu. Zároveň působil jako uvaděč stand-up comedy Na stojáka.

Jeho posledním filmem byl v roce 2014 Bony a klid 2 od režiséra Víta Olmera.

Reklama

Výběr článků

Načítám