Hlavní obsah

DVD dominuje koncert proti SARS

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nabídce nových hudebních DVD, která se na českém trhu objevila, vyvolá největší zájem Toronto Rocks, záznam z loňského koncertu v kanadské městě, který měl říct světu, že nemoc SARS je zažehnána. Kromě podívané, kterou si vychutnalo 490 tisíc fanoušků, přicházejí na trh i nosiče s písněmi skupin Ash, Leningrad Cowboys a Heleny Vondráčkové.

Foto: Miloš Vokoun

Kluci si na medailích pochutnali

Článek

Ihned po skončení pražského koncertu (26. července. 2003) odletěli britští veteráni Rolling Stones do kanadského Toronta na benefiční festival Toronto Rocks, který měl světu ukázat, že nemoc SARS ve městě není a ono je naopak plné života.

Rolling Stones měli s nemocí nedobré zkušenosti. Kvůli epidemii museli předtím zrušit čtyři koncerty v březnu a dubnu v Asii, pročež pozvání na narychlo svolanou přehlídku přijali a ujali se role hlavní hvězdy. Diváci jim zato byli vděční. Během akce se například běžně nosila rouška s tradičním vyplazeným jazykem, symbolem kapely.

Na přehlídce vystoupilo patnáct skupin, trvala tucet hodin a ve vzduchu byla cítit úleva. Barevné balónky na začátek, symbol svobody a radosti, dopluly až do rukou skupiny Flaming Lips, která koncert otevřela.

Na DVD Toronto Rocks (vydal Warner Music) jsou zachyceni ještě kabaretiéři The Have Love Will Travel Revue, The Isley Brothers, Justin Timberlake, The Guess Who, Rush, AC/DC a Rolling Stones.

Nikdo z účinkujících se nešetřil, každý pronesl pár slov na adresu těch, kterých se nemoc nějakým způsobem dotkla a zamotala jim život, a posléze nabídli pár slavných skladeb z vlastní diskografie.

Ash v Japonsku

S tříletým zpožděním se na české pulty dostává záznam koncertu britské skupiny Ash z haly Akasaka Blitz v japonském Tokyu. Vystoupení daleko na východě bývají hudebními skupinami často dokumentována, což je dáno vřelým zájmem Japonců o veškerou evropskou hudbu.

Kvarteto Ash tehdy ještě nehrálo skladby ze svého letošního alba Meltdown, nicméně na DVD Tokyo Blitz (vydal Warner Music) vsadilo na písničky ze svých dvou punk rockem ovoněných desek, první a třetí v diskografii.

Úvodní Burn Baby Burn odstartovala frenetické reakce japonského publika jako potvrzení, že se do té země jezdí za úspěchem. Ve srovnání s alby jsou naživo Ash velmi živelní, punkoví.

Šílení Finové

Finští Leningrad Cowboys jsou dobře známí i u nás. Naposledy se představili na festivalu United Islands of Prague v den, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. Jejich koncert byl beznadějně vyprodaný, před pláckem na Kampě, kde hráli, se ještě další tisíce lidí tísnily.

23. srpna loňského roku představili na Senate Square v Helsinkách svou Global Balalaika Show. Pod tímto názvem vydala společnost Sony Music/Bonton záznam koncertu a na něm osobitě pojaté coververze slavných skladeb. Finové "zušlechtili" Black Hole Sun od Soundgarden, Like A Virgin od Madonny, Pretty Fly (For a White Guy) od The Offspring, No Woman, No Cry od Boba Marleyho a další.

Nebyli vždy šetrní a některé verze se vysloveně nepovedly. Jenže vidět rozradostněné cvoky s osobitou vlasovou úpravou dovádět na pódiu s obrovským sborem všehoschopných vokálních i instrumentálních pomahačů je sakra zážitek. A také doklad, že šoubyznys snese úplně všechno.

Helena vybrala hity

Helena Vondráčková vsadila také na hity. Na dva disky jich pod jednotný název Přelety (vydal Supraphon) naskládala rovných padesát a přidala bonusy v podobě rozhovoru, dokumentu z cyklu Gen, dokumentu o Karlu Gottovi a Jiřím Kornovi a kompletní diskografie.

Nejstarší píseň Červená řeka je z roku 1964, nejnovější Kam zmizel ten starý song z pětadevadesátého. Kolekce nepostrádá obrázky z jejích vystoupení s Golden Kids, živé záznamy, duety i klipy tak, jak byly původně ve své době vytvořeny.

Související témata:

Související články

Prahu ovládla hudba

Poslední hodiny před vstupem do EU patřily v Praze hudbě. Koncertem Leningradských kovbojů vyvrcholil druhý den festivalu United Islands Of Prague....

Výběr článků

Načítám