Hlavní obsah

Duo Maya se zaměřilo na mimozemské civilizace

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duo Maya, která bylo v loňských výročních cenách Akademie populární hudby nominováno na Objev roku, vydává po debutovém album Stín andělů novou desku Zprávy z budoucnosti. Na otázky odpovídali oba protagonisté Nora Grundová a Darek Král.

Foto: Nadační fond Harmonie

Zhruba šedesátičlenný dětský smyčcový orchestr NF Harmonie zahraje společně s dalšími hudebníky. Zahrát s orchestrem si může každý bez ohledu na věk

Článek

Novinka se věnuje pátrání po mimozemských civilizacích. Proč vás to téma oslovilo?

Král: Zajímá mě. Deska byla v této podobě hotová už před devíti lety. Ovlivnila ji informace z 15. srpna 1977, kdy byl observatoří v Ohiu zachycen signál, o kterém se ví, že nebyl zemského původu. Na to se nalepila má fantazie. Vytvořili jsme fikci, hudební esej. Na desce vycházíme jak ze skutečností, tak je na ní prostor pro sci-fi.

Proto je postavena především na hudební složce a zpěv funguje spíš jako doplněk?

Král: Původně měla být celá instrumentální, ovšem časem jsem jako tvůrce hudby dospěl k závěru, že by bylo dobré využít skvělého Nořina hlasu, který mi k mimozemské tématice sedí. Díky tomu jsou na desce i písničky, není to jenom hudební monstrum.

Grundová: Darek si to téma nevymyslel jako reklamní tah. Mimozemským světem se zabývá celý život, věřím mu to. Já přišla téměř k hotovému, a když jsem ten materiál slyšela, měla jsem pocit, že jdu na nějaký krásný a dobře vymyšlený film, do kterému mohu ještě vstoupit.

Většina hudebníků, kteří zpracovávali téma vesmíru, měla podobný přístup: meditativní, zádumčivá a tajuplná muzika. Proč to tak je?

Král: Miloš Forman říká, že umělec má jedno téma, na kterém dělá celý život. I kdybych chtěl napsat desku rockovou, stejně by byla melancholická. Já takový jsem. Nedávno po mně chtěli, abych produkoval jedno veselé cédéčko. Velmi jsem se k tomu přemáhal.

Celý rozhovor otiskne čtvrteční Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám