Hlavní obsah

Drum for Fun vybubnovávají optimismus z Okna

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drum for Fun je bubenická kapela z Chrudimi. Je zajímavá nejen netradičním nástrojovým složením, když její rytmická sekce čítá dvanáct perkusivních nástrojů, ale také tím, že její převážnou část tvoří ženy. Nyní vydává klip k písničce Okno. Vznikl v době pandemické krize, jde nicméně o skladbu optimistickou. Na Novinkách.cz má premiéru.

Skupina Drum for Fun v klipu k písni OknoVideo: archiv kapely

 
Článek

„Koronakrize nám, asi jako každému, zhatila většinu plánů. Po úspěchu prvního videoklipu k písni Afro Vojtano a několika natočených nahrávkách ve studiu jsme byli připraveni pořádně rozjet koncertování,“ vysvětlil kytarista Vojta Kudrnáč.

„Pro většinu kapely není hudba zdrojem obživy, ale je to srandy kopec,“ dodává jeho sestra zpěvačka Kristýna. „Na jaře to ještě šlo. Drum for Fun zkoušeli za omezených podmínek, plánované akce byly zrušeny, ale všichni doufali, že se situace brzy zlepší a bude se zase moci hrát. Nakonec jsme byli zavření déle, než jsme čekali, ale v červnu svitla naděje. V euforii jsme vyrazili do studia a nahráli několik písní.“

„Píseň Okno hrajeme už dlouho, nikdy však neměla takový přesah jako teď,“ říká autor hudby a většiny jejího textu Kudrnáč. Z písně s nevinným textem, kterou Drum for Fun nabízeli fanouškům jako lehké odreagování, se vyklubala téměř hymna lepších zítřků.

Foto: archiv kapely

Drum for Fun, kapela z Chrudimi.

Na podzim, po vyhlášení nouzového stavu, se totiž nálada v kapele začala propadat pod bod mrazu. Většina členů seděla doma na home office, vařila a dohlížela na výuku svých potomků. Scházet se nebylo možné a zkoušet online, když počet bubnů v kapele přesahuje číslo deset, bylo zcela nemožné.

„Padla na nás deka stereotypu,“ říká Kristýna Kudrnáčová. „Museli jsme něco udělat. Už v létě jsme plánovali natočení klipu k některé z našich písniček. Na podzim byla volba jasná. Vyvětráme Okno.“

Sourozenci chtěli zapojit všechny z kapely, ale scházet se nemohli. Nápad přišel poměrně rychle. Už na jaře udělali Drum for Fun pro fanoušky koláž fotek členů kapely v rouškách. Nyní se rozhodli obrázky rozhýbat. Každá bubenice, každý muzikant natočili činnost, kterou se doma v době uzávěry zabývají.

Výsledkem je optimistický klip k optimistické písni. Jeho finální podobu má na svědomí Jiří Sedláček, který tvoří pod značkou Monostop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám