Hlavní obsah

Dramatička Churchillová: Umělci nejsou výjimeční lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dvě české premiéry svých her přijela ve středu do Prahy přední britská dramatička Caryl Churchillová (1938). V Divadle na Vinohradech zhlédla svou poslední hru Řada na téma klonování lidských bytostí, ve Stavovském divadle inscenaci své hry Prvotřídní ženy.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Projekt Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji byl slavnostně zahájen v pondělí 25. srpna v sále SOU elektrotechnického v Plzni.

Článek

Před druhou premiérou se včera sešla na hodinové besedě se studenty a novináři. Churchillová studovala anglický jazyk a literaturu na Lady Margaret Hall v Oxfordu. První aktovku napsala v roce 1958. Od 70. let spolupracuje s londýnským Royal Court Theatre. 

"Hra je jako architektonický návrh domu. To, jakými barvami ho kde vymalují a jak se staví, už záleží na inscenátorech," odpověděla na otázku, zda sleduje osud svých dramatických textů v zahraničí. "Občas to dělám, jednou jsem byla i u zkoušek. Většinou se mi inscenace líbí, jen jedenkrát jsem musela odejít už o přestávce," dodala.

Její Prvotřídní ženy bývají pokládány za feministickou hru. "Nešlo mi o feminismus, ale o osudy úspěšných, výjimečných žen. Nepokládám se za feministku, ale zajímají mě téma jako například jak může uspět žena ve společnosti, jejíž hodnoty nesdílí," řekla autorka.

Na adresu tvůrců uvedla: "Dramatici a umělci obecně nejsou osoby, které vědí víc než ostatní lidé, jen své názory více veřejně vyjadřují." A na otázku, zda během let přehodnotila své postoje, odpověděla: "Měním je neustále. Jsou to ale spíš drobné detaily, nikoli postoj k životu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám