Hlavní obsah

Doupě hitů nabídne povídání s muzikanty, Vetchý bude zkoumat detektivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu novinek chystá na podzim ČT art. Uvede hudební Doupě hitů, cyklus Česká detektivka nebo Životní styl první republiky a další dokumenty, koncerty i divadelní hry.

Foto: Lukáš Oujeský , Česká televize ČT24

Michal Prokop (Doupě hitů).

Článek

Doupě hitů je pořad založený na povídání s muzikanty a hraní v prostředí klubu. S hosty Michalem Prokopem, Petrem Fialou nebo Ivanem Hlasem a dalšími probere jejich začátky i vrcholy.

„Pro mě byl problém věrohodně nahrát koncert nebo jeho fragment v tom chronologickém pojetí, od začátku do současnosti. Protože já mám svoje koncerty postavené úplně jinak,“ popsal ve středu Michal Prokop.

„Vůbec jsem neměl pocit, že bych to měl nějak upravovat, prosadil jsem si, že to zahrajeme stejně, jako to normálně hráváme, aranžérsky jsme to neupravovali ani netransponovali do jiných tónin,“ dodal.

V sérii Česká detektivka provede historií a současností populárního žánru herec Ondřej Vetchý.

„Ondřej tam mluví občas i sám o svých rolích,“ poznamenal scenárista Pavel Mandys. „Ta volba Ondřeje byla logická, je to jeden z nejčastějších představitelů českých detektivů v seriálech.“

Foto: Česká televize

Ondřej Vetchý jako major Kozák.

Už 1. září uvede ČT art přímý přenos inscenace Špinarka z ostravského Divadla Petra Bezruče.

Novými díly pokračují Ikony Kamila Střihavky. Období první republiky přiblíží Jan Jiráň v sérii Životní styl první republiky.

Dokument Burian vs. Dědeček připravil tandem Marek Najbrt - Pavel Klusák. Architekt, který si plní své sny je podtitul portrétu Petra Koláře, autora realizací oceněného rezortu na Maledivách nebo národního Olympijského domu v Pchjongčchangu. Slunovraty Petra Nikla představí širokou paletu dovedností jednoho ze zakladatelů skupiny Tvrdohlaví a držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995.

„Pracovali jsme metodou inscenovaných situací pro statickou kameru. V průběhu jednoho roku jsme měli na film deset natáčecích dnů. Ve filmu je deset kapitol. Za jeden den jsme natočili jednu kapitolu, která se musela vejít do pěti minut,“ dodal Petr Nikl.

ČT art uvede také snímky o malířce Toyen i architektu Adolfu Loosovi. Doyenovi české moderní hudby je věnován film Dobře skrytý Jan Klusák. Od Žertu k Bezvýznamnosti mapuje dílo Milana Kundery včetně života v Brně nebo návštěvy univerzity v Rennes, která ho zavedla do Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám