Hlavní obsah

Domeček pro buzničky v pražské Akropoli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hru Marka Ravenhilla Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky) zve pod heslem "gay muzikál nejen pro gaye" pražský Palác Akropolis. Představení se konají 13. a 14. ledna.

Článek

"Gay muzikál nejen pro gaye je oslavou různosti lidské sexuality, ale také fascinujícím pohledem do skryté kapitoly londýnské historie," uvedla Eva Kociánová z Paláce Akropolis.

V režii Daniela Špinara se představí herci Eva Salzmannová, Rudolf Stärz, Ondřej Novák, Marcela Holubcová, Martina Sľúková, Vladimíra Striežencová, Richard Fiala, Josef Wiesner, Michal Kern a Tomáš Kobr.

Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky) je komediální hrou se zpěvy popisujícími způsoby a zvyky gay komunity, jak se po staletí vyvíjely. Rozehrává vrstevnatý příběh jednadvaceti postav, počítá s výraznou výtvarnou složkou, má proporce monstrózní výpravné podívané a až muzikálovým způsobem pracuje s hudební složkou, jejímž autorem je Matthew Scott.

Autor rozehrává paralelně dva děje různého dobového zařazení, v historické linii se vrací do Londýna začátku 18. století, kde v letech 1700 až 1730 fungovalo několik desítek tzv. molly houses, zábavních podniků pro gay menšinu.

Do kontrastu k bezstarostné a pestré zábavě historické časové linie staví Ravenhill obraz současného Londýna roku 2001. Také zde jsme svědky zábavy skupiny gayů, která však nepřekročí hranice povrchní konverzace, sledování porno videa s konzumací kokainu. Tato časová linie příběhu jako by byla svou drsností a explicitou reminiscencí autorovy tvorby devadesátých let. Nechybí zde celá řada metafor povrchnosti novodobé společnosti.

Provokující Ravenhill

Autor hry Mark Ravenhill je vůdčí osobností tzv. cool dramatu. Narodil se roku 1966 v Sussexu. Od dětství chodil do dramatického kroužku, vystudoval angličtinu a divadelní vědu na univerzitě v Bristolu. Chtěl být původně hercem, ale usoudil, že bude lepší jako autor a režisér.

V roce 1996 uvedl svou první celovečerní hru Shopping and Fucking, úřady však originální název zakázaly, takže se psal jako Shopping and F***ing. Tato hra prosadila vlnu cool dramatu. 

K další jeho dílům patří hry Faust (1997), Sleeping Around (1998) a Handbag (1998), jež byla inspirována Oscarem Wildem. V roce 1999 následovaly Polaroidy a roku 2001 měl v Londýně premiéru Domeček pro buzničky.

Předprodej lístků v kavárně paláce Akropolis a v sítích Ticketpro. 

Reklama

Výběr článků

Načítám