Hlavní obsah

"Doku-komedie" o radaru a Češích jde do kin v květnu

Novinky, Stanislav Dvořák

V květnu vstupuje do kin snímek známých českých filmových provokatérů Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír, sledující společenský kvas po oznámení záměru postavit americký radar v Brdech. Klusák a Remunda se proslavili filmem Český sen, sarkastickou sondou do duše prostých lidí bezhlavě toužících po co největším hypermarketu a slevách.

Článek

Novinka je podle tvůrců "komediální dokument o občanské, mediální a politické válce, která se vedla o americký radar v Brdech, a má být portrétem české společnosti dvacet let po sametové revoluci."

Vzhledem k tomu, že tvůrci už prokázali mimořádnou schopnost s humorem vystihnout masové projevy lidské hlouposti, není třeba pochybovat, že Český mír bude komediální.

Kolem roku 2008 vrcholily v médiích i na ulicích diskuze o projektu radaru, který nakonec Američané stejně zrušili. Někteří lidé tehdy prohlašovali, že se kvůli radaru staneme cílem útoku Usámy Bin Ládina. Zejména KSČM a ČSSD vystupovaly proti. Když radar padl, Jiří Paroubek to prohlásil za "vítězství českých lidí".

První ukázky z filmu srší třeskutým, ale i smutným humorem, který kauza přinášela. Pobaví nejen skupina aktivistů, zjevně nevalné inteligence, opakující s komickou výslovností větu "Amí gó homéé!". Smích i děs vzbudila také neuvěřitelná píseň o radaru tehdy vrcholné političky Vlasty Parkanové, která se na dlouho stala terčem vtipů téměř ve všech médiích i na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám